1 decembrie. Ceremonii de Ziua Națională în Piața Arcului de Triumf, din Capitală

01 Decembrie 2021, 07:58 (actualizat 01 Decembrie 2021, 08:15) |

1 Decembrie Ziua Naţională a României

Parada Militară Națională dedicată Zilei Naționale a României se va desfăşura astăzi, la Arcul de Triumf, în Capitală.

În jur de 1500 de militari vor trece miercuri pe sub Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale. Este a doua Paradă în pandemie, însă este prima la care oamenii pot asista, cu respectarea măsurilor sanitare.

Armata și celelalte structuri de forță ale statului vor aduce la Paradă sute de militari, dar și cea mai bună tehnică pe care o au în dotare. Pentru prima dată în pandemie, oamenii vor putea vedea și în jur de 100 blindate și sisteme de rachete care vor trece pe sub Arcul de Triumf.

La Paradă, armata va aduce în premieră sisteme de rachete de ultimă generație Patriot și Himars, dar și blindate Humvee, Piranha 3 și 5. Pe sub Arc, vor trece și reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai SPP, SRI și STS. Dacă vremea va fi frumoasă, Piața va fi survolată de 30 de elicoptere, avioane de transport și de vânătoare.

TVR este și de această dată singura televiziune care filmează evenimentul și distribuie tuturor imaginile. Gazde sunt, ca de fiecare dată, Adelin Petrișor și generalul Constantin Spînu. Televiziunea Publică va transmite Parada de Arcul de Triumf cu 20 de camere. Regizorul și directorul de imagine s-au asigurat că vor acoperi mai toate unghiurile interesante. O cameră va transmite în direct imagini din formația de elicoptere a Forțelor Aeriene.

Ceremonii militare dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României se desfășoară și la Alba-Iulia, precum și în toate garnizoanele militare, în condiții de siguranță sanitară pentru prevenirea răspândirii și contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2.

Proclamarea, la 1 Decembrie 1918 a unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, prin glasul unanim al celor peste 100.000 de români veniți la Marea Adunare de la Alba-Iulia desăvârșea România Mare.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba-Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

De atunci, 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

Marea Unire a fost și rămâne pagina cea mai frumoasă a istoriei românești.

Măreția momentului istoric de la 1 Decembrie 1918 este dată de faptul că desăvârșirea unității naționale a fost rezultatul întregii națiuni române.

Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care, în timpul Războiului pentru întregirea Neamului, şi-au dat viaţa pentru țară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor.

1 decembrie este zi de recunoştinţă în faţa jertfei eroilor Armatei României din timpul celor două războaie mondiale. Un pios omagiu este adresat și eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan şi ca urmare a executării misiunilor pe teritoriul naţional.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de omagiu și respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, se vor executa douăzeci și una de lovituri de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai NICOLAE.

Fondul sonor al defilării va fi asigurat de muzicile militare reunite din garnizoana București, respectiv: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale condusă de colonelul Marius ȘERBĂNESCU și locotenentul Geanin PICU; Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” condusă de colonelul Florian MIHAI și maiorul Adrian CURELEA și Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava” condusă de locotenent-colonelul Daniel FLOREA.

Conducerea muzicală aparține colonelului Aurel GHEORGHIȚĂ, inspectorul general al Muzicilor Militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României participă, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele unde sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național participă la  ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Pe teritoriul României, cu prilejul Zilei Naţionale se organizează ceremonii de depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor neamului căzuți pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei. Pierderile Armatei României în urma Primului Război Mondial au fost estimate la peste 330.000 de morţi şi dispăruţi, dintre care peste 60.000 morţi în prizonierat.

În cel de-Al Doilea Război Mondial, țara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi. În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 2.200 de veterani de război, cu vârste cuprinse între 85 și 106 ani.

Militarii noștri continuă să scrie file de istorie, fiind adevăraţi ambasadori ai României, prin participarea la misiunile internaţionale. Aproximativ 600 de militari iau parte, în acest moment, la misiuni sub egida NATO şi Uniunea Europeană. Din 1991 şi până în prezent, 50.000 de militari români au servit patria în teatrele de operații. Dintre aceștia, 30 de militari şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost răniţi.

1 Decembrie este simbolul unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru întregire. După 1918, oastea avea misiunea să apere voința de unire exprimată de români, la Chișinău, Cernauți și Alba Iulia. În anul 2021, apărarea granițelor României coincide cu apărarea flancului de est al Alianței Nord Atlantice și a frontierei de est a Uniunii Europene, organisme internaționale din care România face parte și ale căror valori fundamentale le împărtășește.

Source

Distribuie știrea