11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară zilnic misiuni de cercetare pe mare și la gurile Dunării

15 Iunie 2022, 21:52 (actualizat 15 Iunie 2022, 22:08) Știrile TVR |

Elicopter Forțele Navale Române / FOTO: www.facebook.com/ForteleNavaleRomane

“După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30 000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră”, au transmis Forțele Navale Române.

VEZI și Plută în derivă, cu veste de salvare neinscripționate cu numele vreunei nave, descoperită în apropiere de portul Constanța. Salvatorii cred că e posibil ca echipamentele să fie militare

“Conform legislației în vigoare, fâșia de mare adiacentă țărmului ori, după caz, apelor maritime interioare, având lățimea de 12 mile marine (22,224 km), măsurată de la liniile de bază ale uscatului, inclusiv solul, subsolul si spațiul aerian de deasupra acestei fâșii, fac parte din teritoriul României, fiind denumită ‘marea teritorială’. În acest spațiu, România își exercită suveranitatea, în conformitate cu legislația sa internă, cu prevederile convențiilor internaționale la care este parte, ținând seama de principiile și normele dreptului internațional”, se arată în comunicat.

Zona contiguă a României este fâșia de mare adiacentă mării teritoriale, care se întinde spre largul mării până la distanța de 24 mile marine, măsurată de la liniile de bază ale uscatului.

În zona sa contiguă, România exercită controlul pentru prevenirea și reprimarea încălcărilor, pe teritoriul sau, a legilor și reglementarilor sale din domeniul vamal, fiscal, sanitar și al trecerii frontierei de stat.

“Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale şi adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane şi jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi a coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului şi gestionarea acestora”, precizează Forțele Navale, citând din Legea nr. 17/1990, completată și modificată cu Legea nr. 36/2002.

VEZI și Cristian Diaconescu la Tema Zilei: Cât timp plutea, nava Moskva încălca suveranitatea României. Ca atitudine din partea Moscovei, Bucureștiul ar trebui să fie foarte preocupat

Source

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Am detectat AdBlocker!

Am detectat că utilizați extensii pentru a bloca anunțuri. Vă rugăm să ne sprijiniți dezactivând acest dispozitiv de blocare a reclamelor.