11 noiembrie, Ziua Veteranilor. Ceremonie militară și religioasă, la Monumentul Eroilor, din Parcul Tineretului. Mesajul președintelui Iohannis: Sunteţi modele de abnegaţie pentru generaţiile viitoare

11 Noiembrie 2022, 08:39 (actualizat 11 Noiembrie 2022, 23:22) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie, a declarat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei în care le-a fost adus un omagiu veteranilor militari.

Importanţa capacităţii defensive este mai importantă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară ilegală, neprovocată şi ilegitimă Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi. Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euroatlantice şi a spaţiului Schengen“, a arătat Ciucă.

Această floare este simbolul sacrificiului făcut de militarii Armatei Române. TVR aduce, astfel, un omagiu veteranilor români și camarazilor acestora, căzuţi la datorie.

Armistiţiul care a pus capăt primului război mondial a fost semnat pe 11 noiembrie 1918, la ora 11.

Ministrul Apărării și seful Statului Major vor participa la ceremonia ce va avea loc la ora 11 în fața monumentului Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații din Parcul Tineretului.

Manifestări de comemorare vor avea loc și în garnizoanele din tara. Mâine, la Curtea de Argeș, se va desfășură Duatlonul Regal Invictus.

Iohannis, veteranilor din teatrele de operaţii: Sunteţi modele de abnegaţie pentru generaţiile viitoare

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii în care afirmă că aceştia sunt “adevărate repere ale dragostei de ţară” şi ale luptei în numele idealurilor naţionale şi “modele de abnegaţie” pentru generaţiile viitoare.

“Sărbătorim astăzi Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, în semn de recunoaştere a curajului şi patriotismului de care aceştia au dat dovadă departe de ţară şi familii, în teatrele de operaţii de pe diferite continente. Este o zi cu simbolistică aparte, pe 11 noiembrie 1918 fiind semnat Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, care a pus capăt Primului Război Mondial. (…) Dragi veterani din teatrele de operaţii, dumneavoastră reprezentaţi adevărate repere ale dragostei de ţară şi ale luptei în numele idealurilor naţionale. Sunteţi, în acelaşi timp, modele de abnegaţie pentru generaţiile viitoare. Vă mulţumim şi vă asigurăm de respectul şi recunoştinţa noastră! De asemenea, mulţumim familiilor dumneavoastră pentru eforturile remarcabile de a vă sprijini constant pentru a vă desfăşura misiunile în teatrele de operaţii”, afirmă şeful statului în mesaj, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Iohannis arată că, prin simţul datoriei şi profesionalismul manifestate pe câmpul de luptă, militarii români se bucură de respectul şi aprecierea camarazilor din statele aliate şi partenere.

“Le suntem recunoscători veteranilor din teatrele de operaţii pentru devotamentul lor, pentru că au pus pe primul plan apărarea valorilor democratice euro-atlantice şi securitatea României”, spune Iohannis.

El aduce un pios omagiu celor care au căzut la datorie sub faldurile tricolorului românesc, afirmând că jertfa lor supremă nu va fi niciodată uitată.

“Mulţumim astăzi şi veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi militarilor care, în prezent, execută misiuni internaţionale sub egida NATO, Uniunii Europene, ONU şi coaliţiilor la care ţara noastră este parte”, spune şeful statului.

El afirmă că sacrificiul veteranilor de război din teatrele de operaţii capătă o semnificaţie mai profundă în această perioadă în care suntem “martorii războiului brutal” declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, care a dus la pierderi de vieţi omeneşti şi a pus la grea încercare o întreagă naţiune.

“România, alături de aliaţi şi parteneri, este pe deplin angajată în efortul comun de gestionare a acestei crize şi de sprijinire a poporului ucrainean”, arată Iohannis.

Source