12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical. Anul trecut, mii de asistenți au murit și peste 1,5 milioane s-au infectat cu SARS-CoV-2

Ziua Internațională a Asistentului Medical se desfășoară în acest an sub tema „Asistentul medical, o voce de urmat – O viziune asupra viitorului sănătății”. Deși mulți consideră că cei mai importanți oameni din sistemul de sănătate sunt medicii, s-a dovedit de-a lungul timpului că asistenții medicali joacă un rol cheie în toate instituțiile noastre medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților.

12 Mai 2021, 07:55 | Magda Manea |

Ziua Internațională a Asistentului Medical 2021 / FOTO: ICN

„Pandemia de COVID-19 a arătat lumii rolul important pe care îl joacă asistenții medicali în menținerea sănătății oamenilor pe tot parcursul vieții”, a declarat Annette Kennedy, președinta Consiliului Internațional al Asistenților Medical (ICN). „Deși asistența medicală a fost puternic afectată, a existat, de asemenea, și o îmbunătățire a accesului la îngrijire medicală.”

(w460) Asistenți

Pandemia a scos la iveală punctele slabe ale sistemelor de sănătate și presiunea sub care lucrează asistenții, dar și curajul și angajamentul acestora. Este totodată un bun moment pentru a explora noi modele de îngrijire în care asistenții medicali sunt în centrul sistemelor de sănătate. Putem realiza această viziune a asistenței medicale viitoare doar prin generarea de noi politici care deschid calea pentru această schimbare.

(w460) Asistenți

Tema din acest an reflectă impactul COVID-19 asupra sistemului de sănătate și a profesiei de asistent medical, dar și impactul asupra modului în care acestea ar putea fi afectate în viitor. Asistenții medicali trebuie să joace un rol esențial în planificarea viitorului asistenței medicale.

(w460) Asistenți

Asistenții au un bogat bagaj de cunoștințe și abilități căpătate în mulți ani de de perfecționare și dezvoltare profesională, lucrează în medii dificile, în care stresul extrem este doar o parte a condiţiilor locurilor de muncă. Asistentele contribuie la aducerea unei noi vieţi în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi şi răniţi.

Ziua Internațională a Asistentului Medical

Totul a început în 1953, când Dorothy Sutherland, oficial al Departamentului pentru Sănătate, Educație și Bunăstare din S.U.A., a contactat Președintele Dwight D. Eisenhower, propunând proclamarea „Zilei Asistenților”. Propunerea ei nu a fost acceptatăîn acel moment. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a început să-i sărbătorească pe asistenți din 12 mai din 1965.

(w500) Ziua Inter

12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenței medicale moderne și fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume. În ianuarie 1974, această zi a devenit oficial Ziua Internațională a Asistenților. În fiecare an de atunci, ICN pregătește și distribuie ceva numit Kitul Zilei Internaționale a Asistenților, care conține materiale educaționale și de informare publică, pentru a fi utilizate de asistente medicale de pretutindeni.

În România, există Facultatea de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţilor de Medicină, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.

Source

Distribuie știrea