12 mai, Ziua internaţională a sănătăţii plantelor. Produsele cosmetice naturale și de înfrumusețare oferă comunităților forestiere oportunități de trai

12 Mai 2022, 07:16 | Magda Manea |

Pădure / FOTO: https://www.carpathia.org/

Schimbările climatice și activitățile umane modifică ecosistemele și dăunează biodiversității, creând în același timp noi nișe pentru ca dăunătorii să prospere. Călătoriile și comerțul internațional, care s-au triplat în ultimul deceniu, răspândesc și dăunători și boli. Trebuie să protejăm plantele atât pentru oameni, cât și pentru planetă, iar toți avem un rol de jucat.

Vă interesează produsele cosmetice naturale, care susțin comunitățile locale și nu ne epuizează resursele naturale?

Industria cosmeticelor a cunoscut o creştere de aproape 10% pe an. Pentru a profita de această piață pentru a crește veniturile comunităților rurale și forestiere din întreaga lume, FAO și Non-Timber Forest Products – Exchange Programme (NTFP-EP) au testat diferite produse de înfrumusețare derivate din pădure, care au fost folosit încă din antichitate în practici tradiționale și comerț în diverse țări din Asia și Pacific.

Instituţiile şi publicaţiile de profil atrag atenția asupra rolului pe care îl joacă pădurile în furnizarea de produse de înfrumusețare și arată cum aceste produse pot oferi opțiuni de trai comunităților.

(w400) ComunităÅ

Patru produse de înfrumusețare găsite în natură, care au un mare potențial de a sprijini comunitățile forestiere

Ulei de santal din regiunea Asia-Pacific

Uleiul de lemn de santal este o sursă extrem de importantă de venit în Pacific de peste 200 de ani. Copacii de santal se găsesc în diferite țări, din India, Australia și Indonezia până în țările insulelor Pacificului. Uleiul de lemn de santal este distilat din rădăcinile copacului și, datorită parfumului său râvnit, este adăugat la produse precum săpunuri, lumânări, parfumuri și tămâie.

Din cauza recoltării excesive a acestor arbori, stocurile au fost decimate, iar comerțul cu lemn de santal a devenit aproape inexistent. Cu toate acestea, potențialul său de a genera venituri încurajează acum comunitățile să înființeze noi plantații de lemn de santal în Australia și să depună eforturi mai mari în domeniul comerțului în Vanuatu. FAO încurajează comunitățile globale să gestioneze și să conserve mai bine arborii de lemn de santal pentru a profita în mod durabil de această potențială sursă de venit și pentru a-și păstra importanța culturală.

Rășină de balsam Gurjum din Cambodgia

În Cambodgia, rășina extrasă din arborii dipterocarp, cunoscută în mod obișnuit sub numele de balsam de gurjum, este folosită ca agent de înnegrire în lacuri și vopsele sau pentru a impermeabiliza umbrele și coșuri. De asemenea, poate fi transformat într-un ulei esențial și este folosit în principal în industria parfumurilor. Mulți oameni din comunitățile indigene colectează rășină de balsam gurjum ca o sursă importantă de venit.

Din 2003, exploatarea forestieră ilegală și recoltarea distructivă au dus la o scădere a producției. Lipsa ofertei și cererea generală mai scăzută a pus în pericol industria rășinilor din țară. FAO a oferit recomandări cu privire la protejarea resurselor naturale din pădurile cambodgiene și la revigorarea durabilă a acestei activități de colectare a rășinii. Aceasta include instruirea oamenilor pentru a colecta rășina mai eficient, pentru a învăța tehnici de filtrare care vor adăuga valoare produselor și pentru a colecta rășina în containere noi pentru a reduce impuritățile și a crește valoarea de piață.

Băi medicinale pe bază de plante în Vietnam

În districtul Sapa din nordul Vietnamului, poporul Red Dzao din comuna Ta Phin au o practică tradițională a băii medicinale, denumită „Dia dao xin”. Ca parte a culturii lor, poporul Red Dzao face baie folosind plante din cinci până la zece soiuri diferite. Ei fierb aceste plante și toarnă această apă în butoaie pentru ca oamenii să facă baie. Se crede că aceste băi medicinale ajută la oboseală și circulația sângelui. În plus, acest tratament îndepărtează pielea moartă și închide porii.

(w460) Pădurea t

Comunitatea oferă aceste tratamente pentru turiști în gospodăriile din Ta Phin și vinde pachete de ingrediente pre-amestecate vizitatorilor și hotelurilor. Cu toate acestea, recoltarea nesustenabilă a plantelor și exploatarea de către străini amenință afacerile locale. O societate pe acțiuni comunitară a fost înființată în 2006 pentru a aborda aceste provocări. Acest model de companie a dezvoltat tratamente și produse medicinale certificate, creând locuri de muncă și venituri stabile pentru peste 100 de gospodării, ceea ce a contribuit și la unificarea comunității.

Ulei de nard din Nepal

Găsită în regiunea Himalaya, planta de nard, cunoscută și sub numele de jatamansi în Nepal, este folosită pentru a face ulei care se găsește în produse precum parfumuri, loțiuni, creme anti-îmbătrânire, deodorante și cosmetice colorate în industria internațională de frumusețe. Colectarea și comerțul cu plante de nard oferă locuri de muncă pentru cei săraci din zonele rurale, de mare altitudine din Nepal.

(w400) Pădure Pa

Cu toate acestea, planta de nard este listată ca „plantă pe cale critică de dispariție” pe Lista Roșie a IUCN. Cererea crescută și valoarea economică ridicată au dus la recoltarea excesivă sau necorespunzătoare a plantelor imature. Dezvoltarea infrastructurii și așezările umane s-au adăugat la pierderea habitatului. Cu toate acestea, valoarea sa socio-economică a stimulat eforturile guvernului și mai multor organizații pentru a îmbunătăți gestionarea resurselor și a reglementa practicile de recoltare. FAO încurajează participarea locală în lanțul valoric pentru a promova afacerile comunitare. Dezvoltarea piețelor va spori, de asemenea, potențialul economic pentru uleiul de nard.

Source

Distribuie știrea