12 noiembrie, Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, cel mai mare criminal infecțios

12 Noiembrie 2021, 14:10 | Magda Manea |

Pneumonia şi Covid-19 / FOTO: news.northwestern.edu/

Pandemia de COVID-19, cu aproape 241 de milioane de cazuri la nivel global și 4,92 milioane de decese până în prezent, a evidențiat importanța pneumoniei. În plus, a subliniat povara disproporționată a pneumoniei, în țările cu venituri mici și medii și în special în comunitățile marginalizate. Expuse la niveluri ridicate de poluare a aerului și cu acces redus la vaccinuri și medicamente la prețuri accesibile și terapie cu oxigen, aceste populații vulnerabile poartă o povară uriașă de boală și deces.

Poluarea aerului este principalul factor de risc pentru decesul cauzat de pneumonie la toate grupele de vârstă. Aproape o treime din toate decesele cauzate de pneumonie au fost atribuite aerului poluat, ucigând aproximativ 749.200 în 2019. Poluarea aerului casnic a dus la 423.000 de decese, în timp ce poluarea aerului exterior a contribuit la 326.000.

Tinerii și vârstnicii sunt cei mai expuși riscului. Copiii sunt mai susceptibili la poluarea aerului casnic acolo unde sunt folosiţi, în mod regulat, combustibili și tehnologii poluante pentru gătit, încălzire și iluminat. În timp ce poluarea aerului exterior, în special din cauza poluanților emiși de industrii și a fumului de eşapament, afectează în mod disproporționat sănătatea respiratorie în rândul adulților în vârstă.

Dacă nu luăm măsuri acum, se estimează că aproape 6 milioane de copii vor muri din cauza pneumoniei în următorul deceniu.

Nouăzeci la sută dintre decesele cauzate de poluarea aerului sunt concentrate în 40 de țări cu venituri mici și medii. În multe țări africane, poluarea aerului contribuie la peste 50% din toate decesele cauzate de pneumonie.

(w400) Ziua mond

În timp ce decesele cauzate de pneumonie cauzate de poluarea aerului casnic sunt în scădere în Africa, acestea cresc tragic ca urmare a poluării aerului exterior. Acest lucru este valabil și pentru Asia.

Reducerea poluării aerului va aduce beneficii semnificative sănătății și mediului.

În această Zi Mondială a Pneumoniei, Fiecare respirație contează face apel la guverne să se angajeze să reducă cu 50%, până în 2030, decesele cauzate de poluarea aerului.

Every Breath Counts Coalition este primul parteneriat public-privat din lume care sprijină guvernele să pună capăt deceselor cauzate de pneumonie până în 2030.

Ce este pneumonia?

Este o infecție care afectează plămânii. Plămânul drept este împărțit în trei lobi, iar cel stâng are doi. Infecția se poate localiza într-un lob sau în întregul plămân, într-un plămân sau în ambii. Poate varia de la ușoară până la severă. Persoanele care au cazuri ușoare trebuie totuși să fie atente, deoarece pot fi în continuare contagioase, în funcție de cauză. De asemenea, infecția poate deveni mai severă, mai ales dacă există o boală cronică, cum ar fi diabetul.

Pneumonia poate apărea singură sau poate fi o complicație a unei alte boli, cum ar fi COVID-19. Pneumonia contractată într-un spital sau într-o altă unitate medicală se numește pneumonie dobândită sau pneumonie nosocomială. Deși orice tip de pneumonie poate fi gravă, pneumonia dobândită este deosebit de îngrijorătoare, deoarece apare la persoanele care sunt deja bolnave sau compromise, motiv pentru care se află în spital în primul rând. Unitățile de asistență medicală au, de asemenea, un risc crescut de bacterii rezistente la antibiotice, ceea ce face infecțiile mai greu de tratat.

(w400) Ziua mondi

Pneumonia contractată în afara unei unități de asistență medicală se numește pneumonie dobândită în comunitate. Una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei în comunitate este gripa. Virușii și bacteriile, în special Streptococcus pneumoniae, cauzează majoritatea cazurilor, dar şi ciupercile o pot face.

Poluarea și bolile respiratorii

Particulele pe care le respirăm din aerul poluat afectează modul în care funcționează plămânii. Un studiu din 2009 a analizat persoanele în vârstă și expunerea pe parcursul unui an la nivel ridicat de poluare. Cercetătorii au descoperit că cei care au fost expuși la dioxid de azot (în mare parte din arderea combustibililor fosili) și la particule fine (în mare parte din arderea lemnului și a combustibilului) au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta pneumonie decât cei care nu au fost expuși. Dar, nu doar expunerea pe termen lung este periculoasă. Expunerea pe termen scurt, începând cu doar o săptămână, provoacă, de asemenea, mai multe infecții respiratorii, în special în rândul copiilor. Incendiile de vegetație sunt un bun exemplu în acest caz.

Particulele din aer pot provoca inflamarea și iritarea plămânilor, făcându-i vulnerabili la infecții. Unele particule afectează, de asemenea, celulele peretelui pulmonar, făcând extragerea oxigenului mai dificilă pentru organism.

(w400) Poluare

Poluarea aerului poate contribui și la apariția unor boli precum astmă, BPOC, boli de inimă, cancer.

Pneumonia și COVID-19

Am auzit mai multe despre pneumonie de când a început pandemia de COVID-19 la începutul anului 2020, deoarece pneumonia este o complicație a virusului. Profesioniștii din domeniul sănătății și cercetătorii au aflat rapid că pneumonia legată de COVID-19 provoacă mai multe leziuni plămânilor și este mai greu de tratat decât ceea ce sunt obișnuiți să vadă.

(w400) Pneumonia

Cercetătorii au descoperit un motiv pentru care pneumonia provocată de COVID-19 este atât de periculoasă. În mod obișnuit, pneumonia infectează zone mari ale plămânului, dar pneumonia provocată de COVID-19 pare să se prindă de o zonă mică și apoi avansează lent în plămâni, dăunând țesutului pulmonar pe acest parcurs. Acest lucru face ca boala să dureze mai mult decât pneumoniile non-COVID-19. Cu cât boala durează mai mult, cu atât sunt șanse mai multe pentru complicații.

Pneumonia și sepsisul

Infecțiile respiratorii, inclusiv pneumonia, sunt una dintre principalele cauze de sepsis. Orice tip de infecție poate declanșa sepsisul, care este răspunsul toxic al organismului la infecție. În loc ca sistemul imunitar să lupte cu infecția, începe să atace organismul însuși.

Sepsisul este de obicei tratabil atunci când este recunoscut și tratat în stadiile incipiente. Oricine este expus riscului de a dezvolta pneumonie și alte infecții ar trebui să cunoască semnele acestuia: febră, modificări ale stării mentale, semne ale unei infecții și senzații extreme de durere sau disconfort, precum și dificultăți de respirație.

Prevenirea pneumoniei

Curățarea mediului este cea mai mare provocare pe care o avem astăzi. Prin reducerea poluării aerului putem reduce bolile respiratorii, cum ar fi pneumonia. Eliminarea surselor de poluare a aerului necesită ca oamenii din întreaga lume să lucreze împreună. Fiecare picătură ajută. Iată doar câteva idei:

  • Utilizarea transportului public sau a bicicletei
  • Folosirea mașinilor care sunt cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.
  • Limitarea sau eliminarea utilizării combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, gazul și petrolul.
  • Utilizarea aparatelor și becurilor eficiente din punct de vedere energetic.
  • Trecerea de la o sobă pe lemne la sisteme de încălzire mai eficiente.
  • Evitarea pungilor de plastic și a materialelor plastice de unică folosință.
  • Nu fumați.
  • Reutilizați și reciclați ori de câte ori este posibil.

Reducerea riscului de contractare a infecției:

  • Vaccinați-vă împotriva bolilor virale, cum ar fi gripa și COVID-19, care pot duce la pneumonie!
  • Vaccinați-vă împotriva pneumoniei cauzate de bacteriile pneumococice!
  • Nu fumați!
  • Spălați-vă mâinile frecvent și bine!

Source

Distribuie știrea