Păsările sunt peste tot: în orașe și la țară; în parcuri și curți, în păduri și în munți, în zone umede și uscate, de-a lungul țărmurilor. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc în mod regulat de ciclurile naturii. În calitate de ambasadori globali ai naturii, păsările migratoare fac legătura între diferite locuri de pe planetă și reconectează oamenii cu natura și cu ei înșiși, ca niciun alt animal de pe planetă.
Afişul campaniei din 2023 este realizat de artistul nicaraguan Augusto Silva şi reprezintă douăsprezece specii care să ne ajute să înţelegem importanței apei pentru păsările migratoare.
Rața Maccoa și pelicanul dalmațian ne reamintesc că multe specii au nevoie de zone umede și de ape deschise pentru migrație, iernat și reproducere. Unele păsări au nevoie de tipuri specifice de habitate acvatice, cum ar fi bălțile, pădurile de mangrove și alte zone de coastă preferate de pescăruşul cu cap negru și câmpurile inundate în mod sezonier în care cuibărește cocorul.
Apa este esențială pentru supraviețuirea insectelor urmărite de rândunica de hambar, pentru creșterea plantelor producătoare de nectar frecventate de colibriul roșu și pentru sănătatea pajiștilor locuite de pitulice și a pădurilor riverane folosite de turturelul european.
Puffinul de Atlantic și albatrosul au nevoie de apa oceanelor care reprezintă 97% din toată apa de pe Pământ și care sunt din ce în ce mai poluate cu substanțe chimice și deșeuri de plastic. Și, în cele din urmă, vulturul pescar reprezintă conservarea, amintindu-ne că declinul populației de păsări poate fi inversat atunci când lucrăm împreună pentru a conserva și proteja planeta.
Afișul susține tema din acest an a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, care este „Apa: Susținerea vieții păsărilor”, un apel la conştientizarea importanței apei și a habitatelor asociate acesteia pentru păsările migratoare.
Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare se va concentra pe tema apei și pe importanța acesteia pentru păsările migratoare.
Apa este fundamentală pentru viața pe planeta noastră. Majoritatea păsărilor migratoare se bazează pe ecosistemele acvatice în timpul ciclurilor lor de viață. Zonele umede interioare și de coastă, râurile, pârâurile, lacurile, mlaștinile și iazurile sunt toate vitale pentru hrănire, adăpat sau cuibărit, dar și ca locuri de odihnă și realimentare în timpul călătoriilor lor lungi.
Din păcate, ecosistemele acvatice sunt din ce în ce mai amenințate în întreaga lume, la fel ca și păsările migratoare care depind de ele. Cererea tot mai mare de apă din partea oamenilor, precum și poluarea și schimbările climatice au un impact direct asupra disponibilității apei curate și asupra stării de conservare a multor păsări migratoare.
Campania de anul acesta evidențiază importanța apei pentru păsările migratoare și încearcă să identifice acțiunile cheie pentru protejarea resurselor de apă și a ecosistemelor acvatice.
Ziua Mondială a păsărilor migratoare
Ziua mondială a păsărilor migratoare este marcată pe 13 mai (a doua sâmbătă din luna mai) și 14 octombrie (a doua sâmbătă din octombrie), reflectând natura ciclică a migrației păsărilor, cu perioade de migrație diferite în emisfera nordică și cea sudică.
A fost organizată pentru prima dată în 2006 pentru a promova protejarea păsărilor migratoare și pentru a contracara publicitatea negativă pe care li se făcea în întreaga lume, din cauza îngrijorărilor cu privire la rolul lor de potențiali vectori ai gripei aviare.
De atunci, Ziua Mondială a păsărilor migratoare a câștigat popularitate cu peste 2.000 de evenimente organizate în peste 100 de țări.