15 mai, Ziua naţională a medicului veterinar. Marty Becker: Dragostea necondiționată a unui animal de companie este tot atât de sigură cum sunt moartea şi taxele pe care trebuie să le plătim la stat

15 Mai 2022, 07:49 (actualizat 15 Mai 2022, 07:50) | Magda Manea |

Medicul veterinar Alex Cernea

Veterinari și voluntari au venit din mai multe colţuri ale lumii şi ajută, de-a lungul graniței cu Ucraina, la vaccinarea animalelor de companie, la consult medical, implantează microcipuri și se asigură că animalele au documentele necesare pentru a călători în afara Ucrainei.

Printre medicii veterinari sosiţi în România, la Isaccea, este şi Marty Becker, care a venit din Bonners Ferry, Idaho, SUA. Becker a scris mai multe cărți și a apărut la emisiunea „Good Morning America” timp de 17 ani.

Cunoscut drept „Veterinarul Americii” din perioada petrecută la emisiunea respectivă, Becker a sosit în România în aprilie pentru a-i ajuta pe cei care părăseau Ucraina împreună cu animalele de companie.

„Incertitudinea este foarte stresantă pentru oameni”, a spus el. Ei au o sumedenie de întrebări Unde voi locui? Ce voi mânca? Vor merge copiii la școală? Mă voi întoarce vreodată acasă? Casa mea va mai fi acolo?

(w400) Marty Beck

În mijlocul acestei furtuni, un animal de companie poate da stabilitate.

„Dragostea necondiționată a unui animal de companie este tot atât de sigură cum este moartea şi taxele pe care trebuie să le plătim la stat”, a spus Becker. „Bogat. Sărac. Negru sau alb. Ei te iubesc pentru ceea ce ești și nu se schimbă niciodată.”

De ce animale de companie?

Cu toată suferința umană din Ucraina, interesul pentru bunăstarea animalelor ar putea părea o risipă de resurse și timp. Becker nu este de acord.

„Dacă ajut un animal de companie, îi ajut și stăpânii”, a spus el. „Ajut întreaga familie.”

Cercetările au arătat că animalele de companie oferă o serie de beneficii oamenilor aflaţi în nevoie. De exemplu, un studiu al unui spital canadian arată că, după 10 minute în compania unui câine de terapie, pacienții au raportat reduceri „semnificative” ale durerii, anxietății și depresiei. Alte studii arată că mângâierea unei pisici reduce stresul și îmbunătățește starea de spirit. Deținerea unui câine reduce cu 24% riscul de deces de orice fel și reduce cu 31% a riscului de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral, conform unui studiu realizat în 2019 de Asociația Americană a Inimii.

(w400) Veterinari

Aceste valori sunt amplificate în timpul războiului.

„Este ceva care le dă speranță”, spune Jesse Adams, un voluntar din Vancouver, care a venit la Isaccea și a lucrat cu animalele de companie.

Acolo au întâlnit o femeie care a fugit din Kiev împreună cu soțul și câinele lor. Soțul își pierduse o mână într-un accident agricol și, prin urmare, a fost scutit de recrutare. Dar în timp ce călătorea spre graniță, a fost ucis în timpul unui atac al armatei ruse.

„Atât i-a mai rămas”, a spus David Manobla, un medic veterinar din Fort Collins, Colorado, despre animalul de companie al femeii.

„Toți câinii merită o șansă”

La câţiva kilometri de Galaţi este un adăpost, care de la izbucnirea războiului în Ucraina, a primit zeci de animale.

Refugiații din Ucraina își pot ține acolo animalele până când se pun pe picioare sau pentru totdeauna.

Marty Becker a vizitat adăpostul de la Galaţi înainte de a merge la graniță. Auzise despre el prin World Vets și ceea ce a văzut l-a impresionat. Câinii erau liberi, calmi şi aveau încredere în îngrijitori.

Uniunea Europeană a redus cerințele de intrare pentru animalele de companie din Ucraina. Conform regulilor mai relaxate, animalele de companie trebuie să fie vaccinate antirabic și să aibă microcip.

Gabriel Varga, fostul președinte al World Small Animal Veterinary Association, a declarat că impactul pe termen lung al războiului asupra îngrijirii veterinare, în Ucraina și în Europa în general, s-ar pute aprofunda. Medicii veterinari din Ucraina i-au trimis fotografii cu clinici bombardate și există un număr tot mai mare de animale lăsate în urmă de proprietarii care au fugit sau au murit, a spus Varga. Reconstruirea infrastructurii va dura ani de zile.

„Frica este cel mai rău lucru pe care îl poate experimenta o specie și provoacă leziuni permanente creierului”, spune Marty Becker

Şi astfel, pe 1 aprilie 2016, el a lansat Fear Free, un program de instruire menit să ajute medicii veterinari să interacționeze cu animalele de companie și alte animale într-un mod care să nu sperie animalul. Acum, acel sistem este disponibil în 70 de țări. Programul este gratuit pentru voluntarii de la granița cu Ucraina și pentru medicii veterinari care locuiesc în Europa de Est, a spus Becker.

Ziua naţională a medicului veterinar

Printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 15 mai 1861 a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila.

Zece ani mai târziu, respectiv la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I.

La 29 iunie 1914, la un an de la cel de-al III-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, potrivit site-ului www.agmv.ro, acesteia revenindu-i problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie, care avea să funcţioneze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele ştiinţifice.

(w460) Animale de

În 1949, însă, atât activitatea asociaţiei cât şi cea a societăţii au fost suspendate.

La 15 mai 1971, s-a reluat activitatea Societăţii de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, societatea şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Medicilor Veterinari din România (AMVR).

La cel de-al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a stabilit revenirea Asociaţiei la denumirea de la început – Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR).

Şcoala de Medicină Veterinară, înfiinţată în anul 1861, a obţinut, în 1883, statutul de Şcoală Superioară de Medicină Veterinară, potrivit site-ului oficial al Facultăţii de Medicină veterinară, http://fmvb.ro, în acelaşi an trecând de la Ministerul Instrucţiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, care se afla la conducerea instituţiei, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii, achiziţionându-se, în cele din urmă, 3 hectare de teren, între Splaiul Independenţei şi Strada Izvor.

(w400) Universita

În anul 1921, Şcoala Superioară de Medicină Veterinară a fost transformată în Facultate, fiind, la acea vreme, singura facultate de medicină veterinară din Balcani. Până în anul 1948, Facultatea a fost integrată în Universitatea Bucureşti, iar din 1948 aparţine Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală şi independentă, cu organizare autonomă reglementată.

În anul 1998, s-a înfiinţat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcţionează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, se arată pe site-ul cmvro.ro.

Source

Distribuie știrea