16 salarii anuale, printre care unul de vacanță și unul de ziua instituției, prime de merit pentru aproape toți angajații, două falimente de răsunet. Sau cum este să fii angajat la ASF

Conducerea și angajații Autorității de Supraveghere Financiară se bucură de câștiguri suplimentare și de prime chiar dacă au unele dintre cele mai mari salarii din sectorul public. Contractul colectiv de muncă, obținut de unul dintre membrii Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților, în subordinea căreia funcționează ASF, arată că instituția își recompensează cu generozitate angajații. 95% dintre aceștia au prime de merit, chiar dacă două dintre cele mai mari firme de asigurări au dat faliment sub nasul lor.

26 Octombrie 2023, 19:39 (actualizat 26 Octombrie 2023, 19:45) Știrile TVR |

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituția care a asistat în ultimii ani la falimentele celor doi lideri ai pieței asigurărilor, City Insurance și Euroins, primesc 16 salarii anuale, iar 95% dintre ei au și primă de performanță.

Datele au fost făcute publice de liderii USR, care au reușit, după mai bine de un an, să intre în posesia contractului colectiv de muncă al instituției.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Chiar dacă sunt membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, ASF-ul mi-a ascuns în tot timpul acesta date despre salarizarea lor. (…) Pe lângă faptul că ei aveau deja câteva salarii în plus pe an, față de cele 12 pe care le primesc la salarii exorbitante, în luna februarie a anului trecut, și-au mai adăugat încă două – un salariu de vacanță, primit că începe vacanța mare, și încă unul suplimentar de Ziua ASF.”

Mai mult, liderii USR au explicat cum contractul colectiv de muncă a fost modificat astfel încât și membrii Consiliului de Administrație să se bucure de beneficii.

Președintele ASF, de exemplu, Nicu Marcu, a avut venituri lunare de 25.000 de euro brut, anul trecut.

Conducerea ASF este numită de Parlament.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României:Vă dau o veste bună în schimb – toate mandatele expiră pe 15 noiembrie.

Schimbarea conducerii, însă, nu este suficientă, spun specialiștii.

Mircea Coșea, analist economic: „Nu se întâmplă nimic. O să vină, în locul unui favorizat acum, altul care are alte legături cu altcineva. (…) Discutăm despre o lege a salarizării pe care nimeni nu o cunoaște, se tot lucrează la ea. Acolo trebuie rezolvat şi acest aspect.”

Daniel Gheorghe, deputat PNL: Aici ar trebui să avem de-a face cu o restructurare a întregii activități a ASF și cu modificarea legislației în baza căreia funcționează ASF-ul.

Parlamentarii opoziției spun că după falimentul societăților de asigurări City Insurance și Euroins membrii ASF trebuiau demiși, nu premiați.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Reprezentanții ASF au venit în comisiile parlamentare în două rânduri și ne-au mințit. Ne-au mințit în față că acolo nu există probleme. A fost cineva demis? S-au luat măsuri?

Florian Bodog, senator PSD: Cred că și responsabilitatea trebuie să fie echivalentă și proporțională cu salariile pe care le au. Mă voi implica personal ca la viitoarele numiri să se rediscute inclusiv contractul de muncă.

Conducerea ASF nu a dorit să ofere niciun punct de vedere până la momentul difuzării pe post a materialului, în legătură cu acest subiect.

Source

Distribuie știrea