19 august, Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară. Un proverb african spune: Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil

În întreaga lume, conflictele afectează masiv viața oamenilor. Prinși în războaie care nu sunt ale lor, milioane de civili sunt forțați să se ascundă sau să fugă pentru a-și salva viața. Copiii sunt retrași de la școală, familiile sunt strămutate din casele lor, iar comunitățile sunt desființate, în timp ce oficialii nu fac suficient pentru a le curma suferința. În același timp, cei care activează în domeniul sănătății, care își riscă viața pentru a se ocupa de persoanele afectate de violență, sunt tot mai vizați.

19 August 2022, 06:49 | Magda Manea |

Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară 2022

Un proverb african spune că „Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil” şi subliniază importanţa comunităţii pentru fiecare membru al său. Tot aşa este nevoie de comunitate pentru a sprijini o persoană aflată într-o criză umanitară. Având nevoi umanitare record în întreaga lume, Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară din 2021 trage un semnal de alarmă pentru efortul colectiv. Ziua se desfăşoară sub mesajul It takes a village.

(w400) Ziua Mondi

Oricând și oriunde oamenii au nevoi, există alții care îi ajută. Ei sunt la rândul lor persoane cu anumite nevoi – întotdeauna primii care răspund atunci când lovește un necaz – și o comunitate care îi sprijină pe măsură ce se recuperează. Departe de lumina reflectoarelor și în afara titlurilor, ei se unesc pentru a ușura suferința și pentru a aduce speranță.

Campania din 2022 pune în lumină miile de voluntari, profesioniști și persoane afectate de criză, care oferă îngrijire medicală urgentă, adăpost, hrană, protecție, apă și multe altele.

(w460) Ziua Mondi

  • În 2021, 140 de lucrători din domeniul umanitar au fost uciși, 203 răniți și 117 răpiți.
  • Dintre lucrătorii care au decedat, 98% erau personal național și 2% personal internațional (expatriat) – mai mult de jumătate (53%) erau angajați ai ONG-urilor naționale.
  • Cele mai multe violențe au avut loc în Sudanul de Sud, Afganistan și Siria.
  • Se preconizează că victimele vor crește semnificativ în 2022, din cauza războiului din Ucraina, unde atacurile cu rachete și bombardamentele amenință în egală măsură civilii și personalul umanitar.
  • În 2022, 274 de milioane de oameni vor avea nevoie de asistență și protecție umanitară, transmite ONU. Acest număr reprezintă o creștere semnificativă față de 235 de milioane de oameni în urmă cu un an, care era deja cea mai mare cifră din ultimele decenii. Organizațiile Națiunilor Unite și organizațiile partenere își propun să asiste 183 de milioane de persoane care au cea mai mare nevoie din 63 de țări, ceea ce va necesita 41 de miliarde de dolari.

Yemen se confruntă cu cea mai mare criză umanitară din lume.

(w460) Ziua Mondi

Despre Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară

Data de 19 august coincide cu bombardamentele din 2003 asupra ”Canal Hotel” din Bagdad, în urma cărora au murit 22 de persoane. Printre morți a fost și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Născut la 15 martie 1948, diplomatul brazilian a lucrat în cadrul ONU timp de 34 de ani. S-a dedicat programelor umanitare promovate de ONU, în special a celor pentru salvarea victimelor civile ale conflictelor armate. Considerat un candidat serios pentru funcția de secretar-general al ONU, Sergio Vieira de Mello a fost decorat, post-mortem, cu Premiul ONU pentru activitate în domeniul drepturilor omului.

În anul 2006, familia sa și un grup de prieteni au pus bazele Fundației Sergio Vieira de Mello. Scopul fundației este să încurajeze dialogul acolo unde se prefigurează ori există deja un conflict armat, să atragă noi actori pe scena activităților umanitare și să onoreze memoria celor care și-au pierdut viața în timpul misiunilor umanitare.

Source