Furtuni, ploi abundente, vânt puternic, dar şi secetă accentuată. Anul 2021 le-a avut pe toate şi a stabilit şi recorduri. A fost cel mai călduros an din ultimele 4 decenii. Daniel Coman, jurnalist TVR, a văzut datele meteorologilor şi ne explică.
Unde sunt iernile de altădată, poate vă întrebaţi, când aţi văzut soare şi 17 grade Celsius zilele trecute.
Ne explică datele statistice ale meteorologilor, care arată că nu e doar o percepţie – clima chiar se schimbă şi se duce către extreme. Iar 2021 a fost numit de specialişti „anul anomaliilor climatice”.
În primul rând, anul trecut a fost cel mai cald din ultimii 40 de ani și al 15-lea cel mai cald de la 1900 încoace, o altă performanţă notabilă. Ca dovadă, în vara lui 2021 a fost emis cel mai timpuriu cod roșu de caniculă în țara noastră, în intervalul 24-25 iunie, pentru 7 județe din vestul țării. Şi era doar începutul!
După aceea am avut parte de a treia cea mai caldă lună iulie din ultimii 60 de ani, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius chiar şi în zone montane.
Ca să ne bucurăm cu adevărat de vară, august a venit cu mai multe recorduri de temperatură, ba chiar a fost a doua cea mai fierbinte lună august din ultimele 6 decenii şi cea mai secetoasă.
De altfel, în vara lui 2021 s-au emis cele mai multe coduri roșii de tip nowcasting, comparativ cu verile anilor 2019 și 2020.
Nici iarna nu a fost lipsită de probleme.
În total, în anul 2021 s-au emis cele mai multe alerte meteorologice pentru fenomene periculoase la nivel național din ultimii 3 ani.
Meteorologii spun că nu e deloc o întâmplare. Astfel de probleme vor deveni pe viitor din ce în ce mai dese şi mai grave.
Articole pe aceeaşi temă