21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Impactul pandemiei asupra sectorului cultural

Evenimente culturale anulate, instituții culturale închise, activități culturale comunitare suspendate, situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO goale, risc sporit de vandalizare a siturilor și braconaj în situri naturale, artiști nevoiți să nu se întâlnească, sectorul turismului cultural afectat … Impactul COVID -19 în sectorul cultural se simte în întreaga lume. Acest impact este social, economic și politic și afectează dreptul fundamental de acces la cultură, drepturile sociale ale artiștilor și ale profesioniștilor creativi și protecția diversității expresiei culturale.

21 Mai 2021, 07:46 | Magda Manea |

Diversitate culturală / FOTO: UNESCO

Criza riscă să adâncească inegalitățile și să facă comunitățile vulnerabile. În plus, industriile creative și culturale (CCI) contribuie cu 2.250 miliarde USD la economia globală (3% din PIB) și reprezintă 29,5 milioane de locuri de muncă în întreaga lume.

Protejarea diversității expresiei culturale este mai importantă ca niciodată

Pandemia COVID-19 a dezvăluit și amplificat volatilitatea preexistentă a industriei creative. Datorită naturii complexe a activității lor, profesioniștii din domeniul culturii sunt deosebit de afectați, iar măsurile din întreaga lume au un impact direct asupra întregului lanț valoric creativ.

UNESCO a lansat o pagină care își propune să servească drept referință pentru cei care doresc să se inspire din cele mai bune practici în găsirea răspunsurilor adaptate contextului național. UNESCO a lansat și „Culture & COVID-19: Impact and Response Tracker” pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra situației care evoluează rapid.

În noua sa publicație Culture in crisis: Policy guide for a resilient creative sector, UNESCO oferă îndrumare factorilor de decizie cu privire la modul de abordare eficientă a culturii în planurile de redresare COVID-19, oferă sfaturi practice și măsuri cu privire la modul de satisfacere a celor mai presante nevoi ale artiștilor și profesioniștilor culturali. Aceste măsuri contribuie, de asemenea, la schimbări structurale pe termen lung către industrii creative mai rezistente.

(w380) Culture in

Ca parte a campaniei sale #ShareOurHeritage, UNESCO promovează accesul la cultură – de la proprietățile Patrimoniului Mondial la practicile de patrimoniu viu. Cu sprijinul Google Arts & Culture, UNESCO a lansat o expoziție interactivă online cu Patrimoniul Mondial din întreaga lume.

De ce contează diversitatea culturală?

Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o dimensiune culturală. Reducerea decalajului dintre culturi este urgentă și necesară pentru pace, stabilitate și dezvoltare.

Diversitatea culturală este o forță motrice a dezvoltării, nu numai în ceea ce privește creșterea economică, ci și ca mijloc de a duce o viață intelectuală, emoțională, morală și spirituală mai satisfăcătoare. Acest lucru este surprins în convențiile culturale, care oferă o bază solidă pentru promovarea diversității culturale. Diversitatea culturală este astfel un atu indispensabil pentru reducerea sărăciei și realizarea dezvoltării durabile.

(w500) Diversitat

În același timp, acceptarea și recunoașterea diversității culturale – în special prin utilizarea inovatoare a mass-media și a tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) – sunt favorabile dialogului între civilizații și culturi, respect și înțelegere reciprocă.

Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare

În 2001, UNESCO a adoptat Declarația universală privind diversitatea culturală. și în decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU, în rezoluția sa 57/249, a declarat 21 mai Ziua Mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, iar în 2015, a doua Comisie a Adunării Generale a ONU a adoptat în unanimitate rezoluția privind cultura și dezvoltarea durabilă, recunoscând contribuția culturii la cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile, recunoscând în continuare diversitatea naturală și culturală a lumii și recunoscând că culturile și civilizațiile pot contribui și facilita dezvoltarea durabilă.

Ziua ne oferă ocazia de a aprofunda valorile diversității culturale și de a avansa în cele patru obiective ale Convenției UNESCO privind protecția și promovarea diversității expresiilor culturale adoptată la 20 octombrie 2005:

  • Sprijinirea sistemelor durabile pentru cultură
  • Realizarea unui flux echilibrat de bunuri și servicii culturale și creșterea mobilității artiștilor și a profesioniștilor
  • Integrarea culturii în cadrul dezvoltării durabile
  • Promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Source

Distribuie știrea