25 noiembrie, Ziua internaţională de eliminare a violenţei împotriva femeilor. În România, violența domestică este în creștere

25 Noiembrie 2022, 07:19 Știrile TVR |

25 noiembrie, Ziua internaţională de eliminarea violenţei împotriva femeilor / FOTO: unwomen.org

Mai mult de 1 din 3 femei experimentează violență pe bază de gen pe parcursul vieții. În 2021, aproape 1 din 5 femei, cu vârsta între 20 – 24 de ani, era căsătorită înainte de 18 ani. Mai puțin de 40% dintre femeile care experimentează violență de orice tip caută o modalitate de a primi ajutor.

Cum ajutăm?

1. Începe prin a crede victima

2. Ascultă fără să judeci

3. Oferă empatie

4. Întreabă victima cum își dorește să fie ajutată

5. Rămâi la curent cu legile și procedurile de raportare din țara ta

6. Rămâi lângă victima pentru a-i putea oferi suportul de care are nevoie

Ai suferit abuzuri și ai nevoie de ajutor? Dacă te-ai simțit amenințată, nesigură sau ai nevoie de asistență, consultă lista liniilor telefonice de ajutor din țara ta.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener și 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații.

În plus, datele IGPR arată că, în anul 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecție (dintre care 28% au fost încălcate), 38 de femei și două fete au fost ucise de partener sau membri ai familiei, 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie, 392 de cazuri de hărțuire au fost înregistrate, conform Centrului FILIA – o organizație feministă care face auzite vocile femeilor.

(w400) Ziua inter

În plus, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru al familie în ultimii 8 ani.

Pe timp de pace, în România au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afghanistan, soldați români pe parcursul a 19 ani.

Numărul faptelor penale care constituie și fapte de violență domestică a crescut cu 4.320 în perioada ianuarie-august 2022, față de primele 8 luni ale anului 2021, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

În ciuda acestor tendințe descurajante, există mai multe dovezi decât oricând că violența împotriva femeilor și fetelor poate fi prevenită. Dovezile arată că cel mai important motor al schimbării politicilor este o mișcare puternică și independentă a femeilor. Acest lucru face ca mobilizarea feministă să fie o chestiune de viață și de moarte.

Cele 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen este o campanie anuală care începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se desfășoară până la 10 decembrie, Ziua internațională a drepturilor omului.

În acest an, ONU marchează cele 16 zile sub tema „UNiTE! Activism pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”. Campania este susținută de Organizația Națiunilor Unite prin inițiativa UNiTE, până în 2030, pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor.

„În aceste 16 zile, încurajăm pe toată lumea să se implice: de la amplificarea vocilor supraviețuitoarelor și activiștilor la sprijinirea organizațiilor de femei și consolidarea mișcărilor feministe. Putem acționa cu toții pentru a sprijini supraviețuitoarele, pentru a reduce și preveni violența împotriva femeilor și fetelor și pentru a le proteja drepturile”, susține ONU.

Declarația privind eliminarea violenței împotriva femeilor, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, definește violența împotriva femeilor ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau poate avea ca rezultat, fizic, sexual sau vătămarea sau suferința psihologică a femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată”.

(w400) Ziua Inter

Consecințele psihologice, sexuale și reproductive afectează femeile în toate etapele vieții lor.

În timp ce violența bazată pe gen se poate întâmpla oricui, oriunde, unele femei și fete sunt deosebit de vulnerabile – de exemplu, fetele tinere și femeile în vârstă, femeile care se identifică ca lesbiene, bisexuale, transgender, migranți și refugiați, femei indigene și minorități etnice, sau femei și fete cu HIV și cu dizabilități, precum și cele aflate în mijlocul crizelor umanitare.

Violența împotriva femeilor continuă să fie un obstacol în calea realizării egalității, dezvoltării, păcii, precum și în îndeplinirea drepturilor omului. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) – de a nu lăsa pe nimeni în urmă – nu pot fi îndeplinite fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor.

La 25 noiembrie 1960, surorile Mirabal din Republica Dominicană au fost asasinate de către oamenii de încredere ai dictatorului Rafael Trujillo. Surorile, care fuseseră active în mișcările împotriva regimului Trujillo, au fost bătute și strangulate până la moarte. Acestea au fost, apoi, plasate într-un vehicul care a fost scos de pe un drum de munte pentru ca moartea lor să pară accidentală.

În decembrie 1999, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a desemnat data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Data marchează începutul a 16 zile de comemorare și activism, care culminează cu Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, 19% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale „din partea unui partener intim”. În unele cazuri, această violență se termină cu moartea femeii.

Source

Distribuie știrea