29 de tone de bunuri considerate a fi deşeuri, oprite la intrarea în țară prin Vama Borș 2. Ministrul Mediului solicită modificarea legii, pentru a limita afacerile mafiei gunoaielor

O nouă captură uriaşă de deşeuri a fost făcută in vestul ţării! Aproape 30 de tone de gunoaie expediate din ţări occidentale au fost descoperite in vama Borş 2. Depozitarea deșeurilor costă până la 500 de euro per tonă în Europa, în timp ce la noi costă de zece ori mai puţin. Aproape săptămânal zeci de containere cu deșeuri din țări precum Marea Britanie, Germania sau Italia sunt descoperite la intrarea în România. Ministerul Mediului cere modificări legislative pentru limitarea mafiei gunoaielor.

03 Noiembrie 2023, 12:38 (actualizat 03 Noiembrie 2023, 18:45) Știrile TVR |

Oamenii legii au găsit în TIR-uri haine şi mobilier second-hand, care proveneau de la societăți comerciale din Germania şi Belgia, şi erau destinate unor firme din ţara noastră.

Polițiștii de frontieră au solicitat sprijin reprezentanților Gărzii de Mediu, din judeţul Bihor. Specialiştii au stabilit că șoferii, cetăţeni români, nu deţineau documente complete necesare importului de deșeuri.

În consecință, autoritățile de control n-au permis accesul camioanelor pe teritoriul României.

Ministrul Mediului vrea modificarea legii privind depozitarea și distrugerea deșeurilor pe teritoriul ţării noastre, pentru a limita afacerile mafiei gunoaielor. În plus faţă de aceasta, de la 1 ianuarie taxa pentru depozitarea deşeurilor se dublează.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Există o presiune foarte mare pe țară noastră. În România, depozitarea deșeurilor costă în medie 50 de euro față de alte țări din Uniunea Europeană, unde depozitarea deșeurilor costă 500 de euro sau mai mult pentru fiecare tonă. Acest lucru generează oportunități de afaceri, dacă îmi permiteți să le numesc așa, pentru aceste grupări de crimă organizată care aduc din state vestice, de cele mai multe ori deșeuri mascate sub diferite alte categorii, fie că le numesc bunuri second-hand, fie că le numesc textile second-hand, fie că le numesc deșeuri din vehicule scoase din uz, fie că le numesc deșeuri din echipamente electrice și electronice sau deșeuri de materiale reciclabile, de multe ori acestea ajung pe câmpurile din România și zac acolo abandonate. +o metodă prin care sunt fentați este aceea de a aștepta până la ora 22:00 sau 23:00, moment în care Garda de Mediu pleacă acasă și atunci există situații în care astfel de transporturi pot trece vama în mod fraudulos.

Cea mai mare captură a fost la începutul lunii octombrie, când peste 1500 de tone de deşeuri au fost oprite să intre în România.

Source

Distribuie știrea