46 de ani de la cutremurul cu magnitudine 7,4 din 1977. Noi măsuri pentru prevenirea dezastrelor
Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul de 7,4 pe Richter care a ucis 1.500 de oameni, majoritatea din Bucureşti. În Capitală, 33 de clădiri au căzut, iar câteva mii au fost grav avariate. Acum, la mai bine de patru decenii, autorităţile par să ia lucrurile ceva mai în serios în privinţa clădirilor şubrezite atunci de cutremur şi măcinate de timp, dar şi a modului în care pregătesc populaţia în caz de dezastru. Desigur, şi catastrofa din Turcia ne-a făcut să nu mai punem problema dacă vom avea un seism puternic în România, ci când.
Raed Arafat, șeful DSU: Lansam un ghid, Ghidul pentru situații de criză, nu doar pentru situații de urgență pentru că nu include doar informații despre situații de urgență, include și informațiile despre dezinformare, protecție cibernetică, care sunt necesare populației. Ghidul se va distribui cu ajutorul colegilor IGSU. Este posibil să obținem sprijin și de la Poșta Română și de la alte entități care să ne ajute să îl distribuim.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației: Legea 212/2022 a schimbat total abordarea statului roman față de problematica riscului seismic, principalul obiectiv trebuie să fie ocrotirea vieții persoanei indiferent de regimul de proprietate, clădirea nu este decât un mijloc prin care încercăm să îl ocrotim pe cetățean, deci pentru prima dată acest program de inevstiții își propune să finanțeze consilidari și în cazul în care vorbim despre blocuri cu apartamente care aparțin unor persoane private.
Articole pe aceeaşi temă