5 iunie, Ziua mondială a mediului. Suntem generația care poate face pace cu natura. Împreună putem fi #GenerationRestoration

02 Iunie 2021, 16:46 (actualizat 05 Iunie 2021, 08:35) | Magda Manea |

Ziua mondială a mediuliu 2021 / FOTO: worldenvironmentday.global

Tema Zilei mondiale a mediului 2021 este „Reabilitarea ecosistemelor”, ocazie cu care va avea loc lansarea Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor. Reabilitarea ecosistemelor poate lua mai multe forme: creșterea copacilor, ecologizarea orașelor, reconfigurarea grădinilor, schimbarea dietelor sau curățarea râurilor și a coastelor.

Ecosistemele susțin toată viața de pe Pământ. Cu cât ecosistemele noastre sunt mai sănătoase, cu atât este mai sănătoasă planeta și oamenii săi.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor își propune să prevină, să oprească și să inverseze degradarea ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean. Poate ajuta la combaterea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice și la prevenirea extincției în masă. Va avea succes numai dacă toată lumea joacă un rol.

Deceniul ONU privind reabilitarea ecosistemelor 2021-2030

Unul dintre proiectele înscrise în Deceniul ONU privind reabilitarea ecosistemelor 2021-2030 este cel al Pakistanului, Ten Billion Tree Tsunami.

Prin ambițiosul său proiect, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Pakistanul își propune să planteze zece miliarde de copaci până în 2023. Lansat în 2019, proiectul tocmai a atins un nou reper – a fost plantat copacul cu nmărul 1 miliard.

Anul acesta se lansează, de asemenea, Deceniul ONU privind reabilitarea ecosistemelor 2021-2030 și proiecte precum cel din Pakistan sunt esențiale pentru prevenirea, oprirea și inversarea degradării ecosistemelor de pe fiecare continent și din fiecare ocean.

„Inițiativele de reabilitare la scară largă, cum ar fi proiectul celor 10 miliarde de copaci, sunt esențiale pentru eforturile Pakistanului de a sprijini deceniul ONU și de a crește reabilitarea ecosistemelor”, a declarat Dechen Tsering, directorul regional al UNEP pentru Asia și Pacific.

Pakistanul este deosebit de vulnerabil la efectele negative ale schimbărilor climatice. Bloomberg estimează că doar cinci la sută din țară are acoperire forestieră, față de o medie globală de 31 la sută, ceea ce o face una dintre cele șase țări cele mai afectate de schimbările climatice.

Potrivit unui raport al PNUD, Pakistanul este deosebit de afectat de variabilitatea crescută a musonilor, retragerea ghețarilor din Himalaya și evenimente extreme, inclusiv inundații și secete. Efectele secundare ale acestora vor duce la creșterea insecurității alimentare și a apei.

Guvernul pakistanez s-a angajat să-și mărească ariile protejate la 15% până în 2023 (în 2018 acestea erau de 12% și astăzi de peste 13%).

Problemele de mediu din Pakistan sunt exacerbate de populația sa numeroasă, este a cincea țară cu cea mai mare populație din lume, ceea ce pune mai multă presiune asupra mediului. În plus, potrivit Băncii Mondiale, peste 24% din populația pakistaneză trăiește în sărăcie.

(w500) Ten Billi

„Este îngrijorător faptul că am văzut scăderi în capitalul natural, inclusiv în Pakistan”, a spus Tsering. „Dar este promițător să vedem măsurile pe care guvernul țării le face pentru a schimba lucrurile, în special cu proiectele sale de reabilitare”.

Proiectul plantării celor zece miliarde de arbori nu doar ajută la refacerea ecosistemelor aflate în dificultate și la îmbunătățirea capitalului natural; susține, de asemenea, mijloacele de trai. Se așteaptă ca proiectul să creeze locuri de muncă. În plus, inițiativa Pakistanului privind ariile protejate va crea aproape 7000 de locuri de muncă pe termen lung.

Source

Distribuie știrea