50 de ani de la scandalul Watergate. Presa a dovedit atunci că este o forță, iar Nixon a devenit primul președinte american care a demisionat

Se împlinesc 50 de ani de la scandalul politic care a dus la demisia preşedintelui american Richard Nixon. Chiar dacă a câştigat un al doilea mandat la Casa Albă, Nixon a devenit primul preşedinte american care a demisionat din funcţie. Totul a pornit de la o spargere la sediul de campanie al Partidului Democrat, din hotelul Watergate, din capitala federală. Presa şi-a dovedit forţa după ce a dezvăluit legăturile infractorilor cu Casa Albă şi a contribuit la cutremurul politic de la Washington.

17 Iunie 2022, 17:21 (actualizat 17 Iunie 2022, 20:48) Știrile TVR |

Scandalul Watergate. Richard Nixon si-a anuntat demisia la 8 august 1974

Pe 17 iunie 1972, cinci bărbaţi au fost prinşi de poliţişti după ce au intrat prin efracţie în sediul Partidului Democrat din hotelul Watergate. Părea o simplă spargere.

Dar doi tineri jurnalişti ai cotidianului Washington Post, Carl Bernsterin şi Bob Woodward, au descoperit că spărgătorii aveau legături cu Comitetul pentru realegerea preşedintelui Richard Nixon. Şi legăturile duceau până la Casa Albă. De fapt, infractorii nu au intrat în sediul Partidului Democrat ca să fure ceva, ci ca să pună microfoane.

(w500) Bob Woodwa

Casa Albă a negat constat orice legătură cu spargerea, iar preşedintele Nixon avea să obţină un nou mandat.

La un an e de la apariţia cazului Watergate, Nixon continua să nege că ar vreo implicare: „Oamenii trebuie să ştie dacă președintele lor este sau nu un escroc. Ei bine, nu sunt un escroc. Am câştigat tot ce am.”

Chiar şi aşa, sute de mii de oameni au continuat să protesteze şi să solicite demisia preşedintelui.

Pe măsură ce dezvăluirile din presă conectau tot mai mult Casa Albă de spargerea de la Watergate, protestele deveneau tot mai mari. De asemenea, în Congresul Statelor Unite au început audierile consilierilor preşedintelui, iar Richard Nixon a ajuns în situaţia de a nu mai putea nega probele. Pe 8 august 1974, el şi-a anunţat demisia.

Un factor decisiv a fost decizia Curţii Supreme a Statelor Unite care a decis că înregistrările efectuate de preşedintele Richard Nixon în Biroul Oval să fie făcute publice. Iar potrivit transcrierii acelor înregistrări, Nixon a fost implicat în întreg scandalul. Prin urmare, preşedintele ar fi fost supus oricum procedurii de destituire.

Scandalul Watergate a devenit un simbol pentru modul în care o simplă anchetă jurnalistică poate distruge un întreg sistem politic corupt.

VEZI ȘI De la „Watergate” la „Partygate”: 50 de ani de la apariţia unui sufix asociat scandalurilor

Source

Distribuie știrea