70 la sută dintre localitățile țării nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor. Ce soluții au găsit primăriile

În timp ce România se zbate să-și asigure independența energetică și să exploateze resursele din Marea Neagră, milioane de locuitori ai țării se încălzesc cu lemne și cărbune sau folosesc butelii cu gaz. 70 la sută dintre localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor, arată datele oficiale. Autoritățile locale au început proiecte pentru conectarea la infrastructura națională, dar de multe ori finanțarea este insuficientă.

19 Mai 2022, 18:08 (actualizat 19 Mai 2022, 18:58) Știrile TVR |

În multe localități din țară, cartiere întregi de blocuri sunt încălzite cu lemne, pentru că imobilele nu sunt racordate la rețeaua de gaze. Orașele Orșova, Vânju Mare, Baia de Aramă și Strehaia din Mehedinți sunt în aceeași situație.

IOAN GIURA, primar Strehaia: Am depus o cerere de finanțare în cadrul proiectului Anghel Saligny, astfel încât anul ăsta să semnăm contractul de finanțare și în al doilea semestru al anului viitor să putem începe lucrările.

Și în Drobeta Turnu Severin, municipalitatea încearcă să extindă rețeaua locală de gaze, pentru care ar fi nevoie de 260 de milioane de lei. Guvernul a alocat o sumă mult mai mică pentru întregul județ.

AUREL VLĂDUȚI, purtător de cuvânt Primăria Drobeta-Turnu-Severin: Din păcate, suma alocată pe tot județul Mehedinți va fi undeva la 200 de milioane.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: La Drobeta Turnu Severin există o rețea de gaze naturale, din păcate este un investitor privat mic. În momentul când vom avea un investitor serios, atunci încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin va fi rezolvată.

În județul Caraş Severin, 90 la sută dintre localităţi nu au acces la gaze naturale. Pentru accesarea fondurilor, primăriile s-au constituit în asociații.

Ion Chisăliță, primar Moldova Nouă: Sunt 31 de primării, proiectul nostru este unul dintre cele mai mari, ajunge la 250 de milioane de euro, din ăștia – o cincime ocupăm noi.

La nivel național, județele cu cei mai puțini kilometri de rețea de gaze sunt Botoșani, Mehedinți, Covasna, Teleorman și Tulcea.

Source

Distribuie știrea