75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco – Catolice. Expoziția inedită „Trecutul Ascuns”, la Blaj

Biserica Greco-Catolică a avut mult de suferit în perioada comunistă. Acum trei sferturi de secol, era scoasă în afara legii, iar slujitorii ei au fost arestaţi, urmăriţi, intimidaţi. Sute de episcopi și preoți au fost aruncați în temnițe, iar cei rămași în libertate au dus mai departe credința, însă cu riscuri imense. Acțiunile poliției politice comuniste împotriva acţiunilor religioase clandestine pot fi înţelese mai uşor acum dintr-o expoziție deshisă la Blaj, la acest sfârșit de săptămână.

08 Iunie 2023, 21:25 (actualizat 08 Iunie 2023, 21:27) Știrile TVR |

Pe 1 decembrie 1948, Prezidiul Marii Adunări Naționale a decis, prin decretul 358, încetarea existenței cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia. Următorii 41 de ani, Biserica Unită cu Roma a reușit să supraviețuiască, dar în ilegalitate, până în data de 30 decembrie 1989, atunci când decretul a fost abrogat.

”Au fost timpuri de mare încercare pentru întreaga societate românească și pentru Biserica Greco-Catolică în mod deosebit”, a explicat Cristian Bratha, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Modul în care Securitatea supraveghea activitatea clandestină a Bisericii Greco-Catolice și a reprezentanților săi este scos la suprafață în cadrul expoziției „Trecutul Ascuns”, organizată de Muzeul Ororilor Comunismului din România.

Alexandru Groza, director, Muzeul Ororilor Comunismului din România: ”Acest proiect e unul multiplu, care abordează fiecare componentă religioasă în parte”.

Expoziția a fost realizată prin intermediul unui proiect european care studiază clandestinitatea bisericilor greco-catolice din Europa de Est.

James Kapalo, profesor, Universitatea College Cork, Irlanda: Ideea principală din spatele proiectului a fost să căutam în arhivele din perioada comunistă, cele ale poliției secrete, pentru a înțelege acest paradox și anume că: tocmai aceste arhive, menite să anihileze comunitățile religioase, reprezintă locul unde a fost ținut ascuns acest patrimoniu cultural.

Expoziția va ajunge în următoarea perioadă în mai multe orașe din țară, printre care se numără Timișoara și Oradea.

Source

Distribuie știrea