80 de ani de la Pogromul din iunie 1941, de la Iași. Mai multe evenimente comemorative au fost programate în aceste zile

Clădirea unde mă aflu acum are o istorie contorsionată.Aici era, în urmă cu 100 de ani, sediul revistei de cultură „Viața Românească”.Aici funcționează în prezent Casă Muzeelor. De altfel, primul Muzeu al Pogromului din România poate fi vizitat începând de mâine. Proiectul a fost realizat de Consiliul Judeţean Iaşi, cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel” și al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington.

Ziua de mâine va fi foarte plină. Dimineață participanții vor porni în Marșul Vieții, către Cimitirul Evreiesc din Iași, unde va fi dezvelită o placă omagială dedicată memoriei lui Abraham Ghiltman, supraviețuitor al Pogromului și fost președinte al Comunității Evreilor din Iași. Ceremonii de comemorare vor avea loc în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos.

La sediul Primăriei Municipiului Iași vor primi titlul de Cetățean de Onoare patru supraviețuitori ai Pogromului. Printre evenimentele comemorative organizate în aceste zile se numără mai multe expoziții, un festival de film evreiesc, spectacole și conferințe.

Source

Distribuie știrea