La invitaţia Ambasadei Statului Israel în România, Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, a participat, în portul Constanţa, la ceremonia de comemorare a victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră. Peste 750 de emigranţi evrei au murit atunci.
La ceremonia care a avut loc la Terminalul Pasageri din portul Constanța, au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice civile și militare, pentru a-i comemora pe cei peste 769 de evrei români care au pierit în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
La 24 februarie 1942, prin scufundarea în apele Mării Negre a navei Struma, având la bord peste 769 de pasageri emigranți evrei din România, se înregistra cel mai mare dezastru maritim civil din anii celui de-Al Doilea Război Mondial, un memento teribil al perioadei Holocaustului.
Struma, ambarcațiune de tip barcaz pescăresc amenajată la Constanța ca navă pentru transport de pasageri, sub pavilion panamez, a părăsit portul românesc la 12 decembrie 1941.
La 16 decembrie nava a ancorat la nord de Bosfor, în portul Büyükdere, unde a fost pusă de autoritățile turce în carantină. Aflându-se în imposibilitatea continuării călătoriei, iar majoritatea pasagerilor nebeneficiind de vize de intrare în Palestina.
La 23 februarie 1942 guvernul turc a dispus executarea manevrelor de plecare din port, Struma fiind trasă în larg cu ajutorul unui remorcher și abandonată la 5 mile de țărm.
La 24 februarie 1942 nava a fost scufundată cu toți cei aflați la bord, fiind atinsă de o torpilă lansată de submarinul sovietic ,,Щ-213” (SCI-213), care avea misiunea torpilării oricărei nave care ieșea din Bosfor spre porturile bulgărești sau românești.
Sursa: Historia