• Thu. Sep 16th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

9 august, comemorare la Nagasaki. 76 de ani de la explozia bombei atomice care a provocat moartea a zeci de mii de persoane

Jul 31, 2021
31 Iulie 2021, 12:02 (actualizat 09 August 2021, 08:06) |

Nakasaki, după lansarea bombei atomice / FOTO: Photo by Cpl. Lynn P. Walker, Jr. (Marine Corps)

Au bătut clopotele la ora locală 11:02, ora exactă la care a explodat bomba atomică, la 9 august 1945. Mai multe mii de persoane, printre care supravieţuitori și apropiați ai victimelor, au ținut un moment de reculegere.

Explozia de la Nagasaki a ucis 74.000 de oameni. Dar efectele radiaţiilor au produs suferinţe de neimaginat, ani de-a rândul. Bomba urma să distrugă, de fapt, oraşul-port Kokura, aflat mai la nord, unde se afla o uzină importantă de armament. Dar bombardierul B-29 şi-a schimbat ținta în ultimul moment, pur şi simplu pentru că vremea era nefavorabilă.

La câteva zile după exploziile de la Hiroshima şi Nagasaki, Japonia şi-a anunţat capitularea, decizie care a deschis calea spre sfârşitul celui de-Al doilea Război Mondial.

(w460) Hiroshima

Botezată “Fat Man” (Grăsanul), bomba pe bază de plutoniu a fost lansată de americani asupra orașului Nagasaki, la trei zile după “Little Boy” (Băiețelul), bomba cu uraniu care a distrus Hiroshima, provocând peste 140 de mii de morți.

„Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic”, mărturiseşte Lee Jong-keun, supravieţuitor al atacului cu bombă nucleară.

„Pe când lucram, aflaseră că sunt supravieţuitor al bombei atomice şi oamenii păstrau distanţa. O astfel de discriminare bazată pe faptul că sunt supravieţuitor al atacului, împreună cu cea de a fi un sud coreean în Japonia este ca o dublă discriminare. A fost mai degrabă o perioadă grea după război”, povesteşte acesta.

La 15 august 1945, Japonia şi-a anunţat capitularea.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *