Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat luni că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care se va regăsi şi partidul său, va menţine linia politică actuală în chestiunile de politică externă, precum UE, NATO sau susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, transmite agenţia EFE.
„În ceea ce priveşte Europa, NATO şi Ucraina nu se va schimba nimic, acest lucru este clar”, a spus Rutte în faţa presei la Bruxelles, unde a venit pentru a participa la un dineu informal la care liderii europeni vor discuta despre împărţirea funcţiilor de top în UE după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, potrivit Agerpres.
„Am văzut programul de guvernare, în chestiunile de politică externă nu s-a schimbat nimic”, a insistat Mark Rutte, care aspiră să devină secretar general al NATO.
Liderii europeni, discuții privind împărțirea funcțiilor cheie. Iohannis, la consiliul informal de la Bruxelles
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se întâlnesc informal la Bruxelles luni seară să discute despre împărțirea celor patru funcții cheie – președintele Comisiei, al Consiliului European, înaltul reprezentant pentru Politică Externă și președintele Parlamentului European.
Alegerile legislative desfăşurate în noiembrie anul trecut au fost câştigate de Partidul pentru Libertate (PVV), condus de Geert Wilders, după o campanie electorală în care acesta a criticat „dictatele” Bruxellesului, a cerut ieşirea Olandei din UE şi expulzarea migranţilor ilegali.
Lipsită însă de majoritate, formaţiunea sa de dreapta radicală a iniţiat negocieri de formare a unei coaliţii cu alte partide de dreapta. În discuţiile purtate luni la rând, aceste partide l-au forţat pe Wilders să renunţe la multe puncte din programul său politic, în special la partea eurosceptică a acestuia, abandonând astfel ideea organizării unui referendum pentru un „Nexit” după modelul Brexitului.
Geert Wilders a făcut un şir de alte concesii pentru a forma o coaliţie, acceptând inclusiv continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, asupra căruia se declarase împotrivă în campania electorală, iar în final a renunţat chiar şi la aspiraţia de a fi prim-ministru, post pe care în acordul de formare a unei majorităţi l-a cedat unui tehnocrat, Dick Schoof.
Un capitol la care Wilders a făcut mai puţine concesii este cel al combaterii migraţiei ilegale, partidul său urmând de altfel să preia ministerul imigraţiei, iar viitorul premier este un funcţionar cu experienţă în chestiuni de securitate şi azil pentru migranţi.
Liderul PVV a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu formaţiunile Noul Contract Social (NSC), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD – formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte) şi cu partidul de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB) asupra alcătuirii guvernului.
Însă până la învestirea noului guvern va mai dura. Data de 26 iunie este, a priori, termenul limită pentru definitivarea echipei de guvernare. Urmează apoi dezbateri în parlament şi în final primirea noului guvern de către regele Ţărilor de Jos, Willem-Alexander. Pe parcursul verii va fi definitivat programul de guvernare, deocamdată fiind stabilite doar liniile generale ale acestuia.
Generația „Afară cu străinii!”. De ce au votat masiv tinerii pentru extrema dreaptă?
Bunicii lor au deschis calea revoluției sexuale. Tinerii de astăzi vor să dea timpul înapoi spre 1950. De ce?