Drama unei familii de români. Cei doi copii, luați de Servicul de Asistență Socială suedez după o suspiciune de violență. Autoritățile române, gata să trimită o delegație în Suedia

Dramă într-o familie de români din Suedia. De un an și jumătate Servicul de Asistență Socială i-a luat doi copii. Totul a pornit de la o simplă suspiciune de violență asupra minorilor. Părinții susțin că a fost o minciună copilărească spusă de fiica cea mare la școală, deoarece nu i-au cumpărat telefon și farduri. Autoritățile române au făcut demersuri fără niciun rezultat, iar cazul a fost prezentat public luni, din Parlamentul de la București.

Daniel Samson, tatăl fetelor: Fata cea mare, Sara, mi-a cerut să-i iau un telefon celular și machiaje. Și am întrebat-o de ce? I-am spus ”tu ești un copil frumos, ai 10 ani, îți distrugi pielea dacă începi de-acum să te machiezi. Poți să te machezi mai târziu, dar nu acum”. Ea a fost foarte supărată pe mine și a spus: eu mă duc la școală, o să-ți fac probleme, o să spun că există violență în casă. Dar ea ce-și imagina în mintea ei de copil, că profesorii o să ne cheme la școală și-o să ne spună dați la copil telefon și machiaje. Dar n-a fost nici vorba așa. Copiii au fost luați de la școală. Și le-au luat pe amândouă, separat. Și cealaltă a zis din start – nu-i adevărat, astea-s minciuni, nu există violență. Dar suedezii au crezut-o pe cea mare. Și după două zile Sara a recunoscut, când a văzut că nu mai e adusă acasă, că a mințit.

Familia Samson e stabilită de șase ani în Suedia, într-o localitate mică din sud. Fetele sunt acum în grija a două familii. Dar starea lor psihică e tot mai rea.

Daniel Samson, tatăl fetelor: Una e la Stokholm, care e la 500 de kilometri de noi. Și una mai sus de Stockholm, undeva la două ore de mers. Chiar și doctorii au reclamat Socialul la instituții. Au zis: copilul acesta e în pericol în grija Socialului.

De un an și jumătate, autoritățile române au făcut demersuri la nivel diplomatic dar fără succes. Acum vor să schimbe abordarea. Și au prezentat cazul în Parlament, un demers cum nu s-a mai făcut. Iar gruvernul ar putea trimite o delegație în Suedia.

Titus Corlățean, senator: Comunitățile românești, românii și clasa politică românească trebuie să acționeze, pentru că, subliniez, vorbim de două fete care sunt cetățeni români. Au exclusiv cetățenie română. Și aceste fete sunt deținute ilegal, abuziv.

Ben Oni Ardelean, deputat: S-ar putea ca din nou să avem nevoie de mii, zeci de mii de oameni în stradă, pentru a putea să rezolvăm o astfel de chestiune. Și nu suntem deloc dispuși să renunțăm la niște drepturi pentru cetățeni români.

Rareș Achiriloaie, preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie: Eu, personal, am trimis o scrisoare secretarului de stat suedez, omolog, care se ocupă de problematică, în data de 7 mai. Încă nu am primit niciun răspuns. Și totodată am avut și abordări ulterioare în cadrul Consiliului Europei, la reuniunile la care am fost acolo am vorbit cu reprezentantul suedez și totodată și cu Ambasada Suediei la București.

România a mai avut de rezolvat două cazuri similare, în Norvegia și în Germania.

La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenţei domestice.

Distribuie știrea