Autoritățile române vor ca plăţile cu cardul să devină o normalitate. Astfel, toţi comercianţii, indiferent că vând în pieţe, supermarketuri sau în mall-uri, sunt obligați, de acum, să aibă POS-uri şi să accepte plățile electronice. Economiştii atrag atenţia că, în lipsa educaţiei financiare, oamenii își vor schimba greu obiceiul de a folosi numerar pentru a achita produse și servicii.
Niciun salon de înfrumuseţare, magazin, restaurant sau chiar vânzător în piaţă nu mai are voie să refuze plățile cu cardul. Toate firmele sunt obligate să folosească POS-ul. În caz contrar, riscă amenzi de până la 50 de mii de lei.
Laura Pup, director general companie POS: Manipularea cash-ului, transportul cash-ului dintr-o parte în alta este odată greoaie şi, în al doilea rând, foarte costisitoare.
Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii: Sunt peste 95-98% pregățiţi. Foarte mulţi şi-au instalat aparatele. Se pot instala instala şi nişte aplicaţii pe un telefon mobil şi se poate face tranzacţia de pe un telefon mobil.
Antreprenorii spun că plata în baza cardului înseamnă costuri în plus și, deci, profituri în scădere.
Valentina Aldea, antreprenor: De exemplu, dacă un client beneficiază de un serviciu în valoare de 100 de lei, automat, 1 leu este comisionul către operatorul bancar. Pe lângă asta, lunar mai plătim între 15 şi 50 de RON pentru închirierea POS-ului.
Şi nici românii nu sunt mari amatori de plăţi digitale.
Nu am încredere în card şi prefer să plătesc cash. E mai uşor. Aşa ne-am obişnuit.
Card. Este mult mai uşor de gestionat şi nu am grija gestionării banilor sau a primirii restului. Nu sunt de acord să se desfiinţeze cash-ul.
Dacă am cash, cash. Dacă nu am, card şi aş prefera să plătesc cash. Reuşesc să ţin o evidenţă mult mai bună şi mai corectă a banilor folosiţi de zi cu zi.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: 4 din 10 români nu au cont bancar şi doar 1 din trei îşi plăteşte cumpărăturile cu cardul. Iar asta ne pune la coada clasamentului la nivel european când vine vorba de plăţi digitale.
Prin limitarea plăţilor cash, statul vrea să combată evaziunea fiscală, însă economiştii spun că populaţia trebuie mai întâi educată.
Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE: Mai ales în mediul rural există o reticenţă mare în a plăti cu cardul. Ne-am învăţat să plătim cash de-a lungul multor ani şi atunci preferăm să avem bani în casă. Puţini dintre cetăţenii României sunt la un nivel al educaţiei financiare în care să le permită să înţeleagă securitatea pe care ţi-o oferă o plată cu cardul, în detrimentul plăţii cash.
Aceaşi lege care obligă firmele să aibă POS le permite clienţilor să retragă de la magazin cel mult 500 de lei, dacă și comerciantul e de acrod, iar în zonă nu există bancomat.
Citește și: Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul, începând de duminică, 16 iunie