Minele închise de autorităţi pot fi redeschise dacă asigură exploatarea unor resurse critice pentru Uniunea Europeană, aşa cum sunt de exemplu, wolframul, grafitul sau magneziul. Extracţia poate începe doar dacă sunt de acord şi comunităţile locale, iar procesul nu poluează mediul. Este decizia guvernului, care dă astfel undă verde şi pentru investiţii în galeriile salinelor vizitate în scop medical sau turistic.
Pentru decizia de redeschidere a minelor și exploatarea mineralelor rămase în halde și iazuri de decantare, guvernul se bazează pe o reglementare europeană, care se referă la așa numitele materii prime critice. Adică resurse de care ducem lipsă. Astfel, în România în această categorie pot fi incluse de exemplu, grafitul și nisipurile cuarțoase. Dar și magneziul, titanul și wolframul. În perioada următoare, inginerii români vor face analize să vadă dacă în vechile exploatări sunt resurse ce pot fi valorificate.
Radu Oprea, ministrul Economiei: Avem toate iazurile unde știm că există aur și alte metale rare. Nu știm în ce concentrație, cantitate. Prin noua lege putem face analize să vedem ce concentrații de metale sunt acolo. Dacă prezintă interes și există tehnologii noi care nu sunt poluante. Eu cred că poate fi una dintre soluțiile bune.
Oprea: Guvernul a aprobat proiectul prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunţat, vineri, că Guvernul a aprobat ordonanţa de modificare a legii minelor prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, precizând că aceste prevederi nu se referă la Roşia Montană.
Un astfel de model de exploatare e deja folosit în țările nordice.
Ordonanța de urgență le dă posibilitatea și companiilor aflate în insolvență să continue activitatea minieră. Acestea își pot prelungi licența dacă vin cu un plan de reorganizare.
În acest fel, Guvernul vrea să încurajeze cât mai multe societăți comerciale să participe la exploatare.
Ștefan Marincea, cercetător, Institutul Geologic Român: Trebuie să ne așteptăm la o revigorare a activității miniere. În principal în bazinele miniere tradiționale, zona Băii Mari și Munții Apuseni. De asemenea, la Moldova Nouă, care ar putea renaște datorită unor investiții reluate, în acest moment e o companie turcă care deține licența.
După ce aseară a apărut decizia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care a stabilit să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, au existat voci în spațiul public care au susținut că decizia Guvernului poate schimba acest lucru. Mihai Goțiu a acuzat că în acest fel ar putea reîncepe exploatarea și la Roșia Montană. Ministrul Economiei a respins această variantă.
Radu Oprea, ministrul Economiei: Licențele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Drept urmare, această lege nu modifică nimic din ceea ce a fost decis, referitor la Roșia Montană.
Ordonanța de urgență permite noi investiții în saline, ca de exemplu, amenajarea unor trasee turistice.