România se confruntă cu temperaturi record pentru luna iunie! Sunt însă și zone grav afectate de furtuni

România se confruntă cu temperaturi record pentru luna iunie! Niciodată, de când se fac măsurători, prima lună de vară nu a adus atâtea zile de caniculă extremă. Azi, 8 județe și capitală se află sub avertizare de Cod roşu. Mercurul din termometre a urcat și mai mult decât ieri și chiar a trecut de 41 de grade. Sunt însă și zone grav afecate de furtuni, localități fără curent electric și culturi distruse de grindină.

Bucureștiul și 8 județe din sudul țării au fost toată ziua sub avertizare de cod roșu de caniculă! Meteoroloogii spun că e depășit frecvent pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură – umezeală.

Meda Andrei, meteorolog: În multe localități din sud va fi mai cald ca ieri, sub cod roșu 38 de grade și portocaliu peste 35, de mâine se mai atentuează valul de caldură. Pentru mâine cod galben în Sud-vest și portocaliu în sudul Olteniei și Munteniei, inclusiv în Capitală, cod portocaliu, 35 de grade, val de căldură deci a șasea zi de val de căldură

Cei mai afectaţi de temperaturile ridicate sunt bătrânii. Grav este că chiar și cei care știu la ce riscuri se expun, ies din case la orele prânzului.

Ștefan Bușnatu, medic primar cardiologie, prorector al UMF Carol Davila: Suntem în situația în care ne confruntăm cu situații de deshidratare la nivelul organismului, deshidratare care generează un stres suplimentar asupra sistemului cardiovascular, care cu cât e mai slăbit sau mai bolnav, cu atât riscă să se destabilizeze și să degenereze într-o boală acută.

În ciuda recomandărilor, de multe ori, pasiunile contează mai mult, astfel că, într-un foişor din zona Obor, jocul de table nu se opreşte nici dacă e Cod roșu de caniculă, cu 40 de grade la umbră.

În zilele toride trebuie să bem cel puțin 2 litri de apă. În Capitală au fost amplasate încă 10 cișmele, în Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului.

Furtuni în anumite zone

Dacă în sudul țării, temperaturile au fost extreme, în vest și centru furtunile au fost pe masură. Seara trecută, la Oradea a fost emis mesaj RO-Alert de furtună și la scurt timp a început o ploaie în aversă, însoțită de un vânt puternic. În Harghita, mii de gospodării au rămas fără electricitate din cauza avariilor produse de vijelie la reţeaua de alimentare. Grindină de mari dinmensiuni a căzut și azi în Sibiu.

În Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi furtuni cu mari cantități de apă pe metrul pătrat până mâine.

Distribuie știrea