Prețul grâului a scăzut cu 15%. Fermierii se tem că nu își vor recupera investiția

Fermierii au început să strângă recoltele de grâu chiar și cu trei săptămâni mai devreme decât în alți ani. Plantele au crescut mai repede pentru că au avut suficiente precipitații în sezonul rece. Acum, agricultorii se tem însă că nu își vor recupera nici măcar investițiile. Grâul s-a ieftinit cu 15%, la marile burse, numai de la începutul lunii.

Mihai Bacrău a semănat cu grâu 450 de hectare în judeţul Ilfov. Miza pe o recoltă bogată, chiar și de 8 tone la hectar. Dar seceta și grindina i-au redus producțiile la jumătate. Odată cu începerea treieratului, prețul grâului a început să scadă. Fermierul se teme acum că nu își va recupera nici măcar investiția.

Mihai Bacrău, fermier, județul Ilfov: La începutul recoltării era undeva la 95 de bani per kilogram, acum este undeva la 80 de bani. Prețul ar fi la 1,20 lei, 1,30 lei, cum a fost anul trecut, ca să putem ieși și noi pe profit.

Scăderea prețului la grâu din perioada treieratului a dat peste cap și calculele fermierilor din alte județe. Ion Chiş a semănat cu grâu 630 de hectare, în Olt.

Ion Chiș, fermier, județul Olt: Vă dați seama, dacă ne închidem pe 0 ar fi bine. Ar fi bine, dar nu știu.

Cerealele s-au ieftinit și la export. Prețul grâului de panificație a scăzut cu 15 procente în doar 3 săptămâni în portul Constanța, arată datele din piață.

Fermierii mizau pe un câștig mai mare, în condițiile în care, în ultimii ani, materiile prime s-au scumpit în perioada recoltatului. În mod normal, prețurile scad, pentru că la treierat e mai multă marfă pe piață, spun analiștii.

Florin Constantin, analist al pieței agricole: În acest an asistăm oarecum la o normalizare a pieței după anii de speculă și de incertitudini declanșate de război și de pandemie.

Pentru unii fermieri o problemă în plus e că grâul recoltat are o calitate mai slabă, din cauza secetei din ultima vreme.

Ion Drăgoi, director, Direcția Agricolă Olt: Calitatea este dată și după precipitațiile care nu au fost. Nu știu dacă glutenul atinge 22, 23, în unele locuri, ca să fie bun de panificație.

Chiar dacă materiile prime s-au ieftinit, procesatorii susțin că nu va scădea prețul pâinii și al altor produse de morărit, în condițile în care de la 1 iulie, crește salariul minim și vor fi majorate accizele la carburanți.

Aurel Popescu, preşedinte, ROMPAN: Prețurile vor rămâne la nivelul actual, mai multișor. Acum trei săptămâni prețul grâului crescuse cu 17 euro/tonă. Acum a scăzut 10. Deci e o fluctuație pe care nu poți să o iei în calcul decât în momentul în care se stabilizează piața și știm ce bani am dat pe el ca să ne facem socotelile.

Prețul pâinii a rămas stabil în ultimul an, conform Institutului Național de Statistică. Produsele de franzelărie și specialitățile de panificație s-au scumpit ușor, cu 5%. Făina și mălaiul aveau prețuri mai mici, în luna mai, în medie, cu circa 30%, decât în urmă cu un an, mai arată cele mai recente statistici oficiale.

Distribuie știrea