Cultivarea viţei de vie în solarii câștigă tot mai mult teren în România

Fenomenele meteo extreme îi obligă pe agricultori să găsească soluţii pentru a-şi proteja culturile şi pentru a face profit pe măsura muncii lor. De exemplu, cultivarea viţei de vie în solarii câștigă tot mai mult teren în România. Plantele aduse din Republica Moldova sunt cultivate de ceva timp în Olt, Iași, Sibiu, iar de acum, și la Buzău.

În solariile în care a plantat în trecut castraveți și roșii, Claudiu Breazu din comuna buzoiană Glodeanu Sărat a încercat o nouă cultură: vița de vie.

Strugurii au crescut și s-au dezvoltat în paralel cu legumele, ajutați de căldura sobelor.

Antonia Ioniţă, corespondent TVR: Este prima recoltă din spații protejate în Buzău, cu 3 luni mai devereme decât strugurii normali. S-a făcut combaterea naturală a dăunătorilor, iar gustul e foarte bun.

La prima recoltă din solari, rezultatele au fost peste așteptări. Ciorchinii frumoși cântăresc 2 sau 3 kg, iar cultura e mai profitabilă chiar decât legumele.

Strugurii de solarii și-au găsit repede un loc pe piață, la un hipermarket din București, unde vor ajunge ambalați în caserole de câte jumătate de kilogram.

Prețul în fermă pentru un kilogram de struguri albi sau roșii este de 25 de lei.

Specialiștii consideră că tot mai multe legume și fructe vor fi cultivate în spații protejate, din cauza schimbărilor climatice.

Dr. Costel Vînătoru, director banca de resurse genetice Buzău: În străinătate se practică de mult. Și la noi a început să se dezvolte, schimbările climatice ne duc spre spații protejate, foarte multe culturi obținute altădată în câmp se vor muta în astfel de spații.

În zona Carpaților de Curbură, principalul inamic al plantațiilor viticole este grindina. Dar cultivarea în spații protejate elimină acest pericol.

Distribuie știrea