
Urşii „cerșetori” pe care îi întâlnim frecvent pe marginea șoselei Transfăgărăşan ar putea fi mutați. Autoritățile spun că e singura soluție pentru că, în acest moment, animalele, obișnuite să fie hrănite de oameni, nu se mai pot adapta mediului lor natural. Pentru mutarea efectivă a urșilor, este însă nevoie de un ordin de la ministrul Mediului. Exista însă o problemă: sanctuarul de la Zărnești este aglomerat.
Urșii de pe Transfăgărășan au devenit în ultimii ani o periculoasă atracție turistică. Sunt aproape peste tot, de la Bascov, până la Cârţişoara şi în apropiere de Lacul Vidraru, inclusiv ursoaice cu pui, care stau de-a lungul drumului, așteptând mâncare de la oamenii aflați în trecere. Cei mai mulți îi filmează din mașini sau motociclete, dar sunt destui care coboară și încearcă să îi hrănească și chiar să îi mângâie, în ciuda riscurilor la care se expun.
Dragoș Predescu, prefectul Argeșului: Locul ursului este în pădure. Oamenii nu trebuie să le dea să mănânce. Ursul nu este animal de companie, e un animal sălbatic care poate ataca.
Reprezentanții jandarmeriei sunt pe traseu. Legea interzice hrănirea animalelor sălbatice, însă amenizile lipsesc cu desăvârșire.
Colonelul Marius Cezar Toma, inspector șef Jandarmeria Argeș: Într-adevăr, răspundem de ordinea publică cu jandarmeria montană pe aceste trasee, însă ar trebui să fie clar stabilite aceste contravenții. Necesită o reacție din partea noastră, după ce s-au produs.
Grav este că acești urși „cerșetori” s-au obișnuit să se hrănească astfel și nu pot fi relocaţi în pădure, deoarece nu s-ar adapta. Așa că, după o şedinţă la fața locului, pe DN 7 C, la care a participat şi ministrul Mediului, autoritățile au anunțat găsirea unei soluții.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: Cel mai simplu ar fi să îi ducem la un sanctuar, la un adăpost pentru urși. Acești urși se numesc cerșetori, ar trebui să li se ofere șansa să fie relocați în altă parte, să nu ajungă să facă diferite daune în comunități.
Există însă mai multe probleme: la Zărnești sunt acum 128 de urși, iar preluarea celor 26 de urși din zona Transfăgărășan, integrarea lor alături de ceilalți și hrănirea tuturor este imposibilă.
Cristina Lapis, președinta Asociației Milioane de Prieteni: Nu putem lua urșii din pădure ca să-i închidem în sanctuar, să-i castram. Dacă e un urs problemă, cum s-a mai întâmplat, de la Vidraru am mai luat urși. Dacă e un ursuleț mai mic pe care nu-l putem reloca, dar întâi trebuie să se încerce o relocare corectă tot în mediul forestier. Trebuie să umblam la cauză și nu la efect. Ar trebui construite vreo cinci-șase sanctuare de genul asta, tot nu se rezolva problema atâta timp cât turiștii sunt tentați să le dea de mâncare.
O soluție ar fi relocarea acestor urși în viitorul complex din județul Brașov, lângă Timișu de Sus, conceput inclusiv pentru femelele cu pui. Acesta ar trebui să fie gata peste câteva luni. Urșii adulți vor rămâne să trăiască pe viață aici. Puii vor fi eliberați în sălbăticie, la maturitate, după ce vor învăța să se descurce singuri. Hrănirea lor va fi făcută cu un funicular și cu dronă, pentru ca interacțiunea cu omul să fie minimă.