Deficitul bugetar a urcat la 3,4%, în primele cinci luni ale anului, iar Guvernul va stabili la finalul verii, dacă va fi nevoie de un nou set de măsuri pentru echilibrarea visteriei statului. Între timp, s-a încheiat reorganizarea ministerelor: au fost desfiinţate posturile vacante şi multe funcţii de conducere. Chiar şi aşa, experţii Comisiei Europene consideră că sunt prea mari cheltuielile bugetare.
Deficitul bugetar a ajuns la 60 de miliarde de lei în primele 5 luni, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. La finalul lunii viitoare experții din Ministerul Finanțelor vor ști dacă e nevoie de noi măsuri fiscale pentru echilibrarea visteriei.
MARCEL BOLOŞ – ministrul Finanţelor Publice: Trebuie să vedem cel puțin deficitul bugetar până la sfârșitul lunii iulie-august, pentru ca să vedem dacă sunt necesare măsuri. Noi facem eforturi pentru mai buna colectare a impozitelor și taxelor și să lăsăm procesul investițional și cheltuielile de investiții de care au nevoie toți românii.
De altfel, Comisia Europeană a transmis luna aceasta, printr-un raport, că România nu a luat suficiente măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Potrivit specialiștilor europeni, creșterea a fost generată de cheltuielile guvernamentale. Executivul a încheiat săptămâna aceasta procesul de reorganizare a ministerelor, dar nu există încă o estimare a economiilor pe care le-a făcut.
MIHAI CONSTANTIN – purtătorul de cuvânt al Guvernului: În ceea ce privește numărul total al posturilor reduse, cele două principii sunt însă: cel mult 8% personal de conducere din totalul angajaților dintr-o unitate și reducerea automată a posturilor vacante. Ele au stat la baza acestei reorganizări care, într-adevăr, s-a închis, să spunem, cu ședința de guvern.
Sindicaliștii spun că reorganizarea ar putea da peste cap funcționarea unor instituții.
Prin telefon, DUMITRU COSTIN, liderul BNS: În opinia noastră nu va avea efectul scontat în ceea ce privește deficitul. Mai degrabă vor exista consecințe negative pentru că vor fi afectate funcționalitățile unor structuri.
Economiștii susțin că Executivul va trebui să analizeze un plan de măsuri fiscale la finalul anului atunci când va contura bugetul pentru 2025.
RADU NECHITA, profesor de economie politică: Statul, Guvernul, politicienii sunt la butoanele unui imens mecanism redistributiv și această redistribuire este făcută în așa fel încât să aducă voturi. Când mărim impozitele, pentru că acele gratuități trebuie plătite de cineva, nu există nimic gratuit, acele cheltuieli publice trebuie să fie acoperite de undeva.
Pentru a ţine deficitul sub control, ministerul Finanţelor speră să colecteze anul acesta 120 de miliarde de lei din TVA.