Legea educației sexuale în școli ar urma să ajungă azi la votul final în Senat. Până acum, textul proiectului retrimis de președintele Klaus Iohannis la reexaminare a stârnit discuții aprinse între partidele politice, inclusiv în coaliția de la guvernare.
Totul a pronit de la înlocuirea sintagmei educație sexuală cu educație sanitară, dar și de la acordul pe care părinții ar trebui să și-l dea ca elevii să participe la astfel de ore. Aceste prevederi se află deja în legea trimisă la reexaminare și senatorii au păstrat această variantă, ignorând criticile președintelui.
În noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susținea președintele în cererea de reexaminare.
Iohannis critica și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.
De asemenea, președintele susținea că este neclar momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru predarea educației sanitare și dacă acest acord se referă și la programe în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
Anterior cererii de reexaminare, președintele contestatese legea la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au declarat-o constituțională.
Acum două săptămâni, senatorii au luat însă decizia, în comisiile de specialitate, că educația sexuală în școli rămâne în varianta inițială: Se va numi educație sanitară și copiii vor participa la ore numai cu acordul părinților.
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR au venit cu amendamente, însă toate au picat la vot.