Hidrocentrala de pe lacul Vidraru se pregăteşte de modernizare, la 58 de ani de când a fost construită. A fost semnat contractul pentru retehnologizare cu reprezentanţii celor trei consorţii care vor face lucrările. Iar șantierul va dura 7 ani. Autoritățile au în plan investiții importante și în soluțiile pentru stocarea energiei, de la baterii, care au o durată de viață de 10 ani, la hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, care rezistă 50 de ani.
Modernizară și retehnologizarea centralei de la Vidraru se va prelungi pe durata a 7 ani. Se va lucra alternativ, fără a opri producția de energie. Și cel mai mare lac de acumulare din țară va fi secat doar parțial. Abia în ultimele 9 luni de șantier activitatea centralei va fi sistată. Investiția este de 200 de milioane de euro și va fi materializată de două consorții românești și o companie din Croația.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Va fi un grup modern, mult mai eficient, cu costuri de operare mai mici, o energie pe de o parte verde pentru că e energia apei și pe de altă parte cu costuri mai reduse. Toate investtiiile din sistem energetic vor duce la o producție mai mare de energie.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Faptul că avem resurse hidrografice uriașe nu înseamnă că trebe să le risipim. Faptul că vrem să protejăm resursele nu înseamnă că trebe să blocăm investiții care se traduc în energie ieftină.
Creșterea capacității de stocare a energiei
O altă prioritate pentru autorități este creșterea capacității de stocare a energiei. O variantă este stocarea în Baterii și deja se derulează proiecte de 280 de milioane de euro prin PNRR. O altă variantă este construirea de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, așa cum este cea de la Tarnița. Pentru sistemul energetic este o problemă și energia care vine de la prosumatori și care acum nu poate fi valorificată în totalitate.
Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: Fără investtiii în ac sector să prelungim durata de viață nu o să putem avea baza.că sunt regenerabile că sunt miliarde de euro care intră în sectorul regenerabilelor este foarte bine, că suntem prosumatori, echilibrarea sistemului și construcția la baza trebuie să aibă plan foarte bine pus la punct.
Dan Pîrșan, preşedinte Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie: Vorbim de o tehnologie care durează 20 de ani. Bateriile sunt cea mai simplă și rapidă soluție a stocării pentru sistemul energetic național. Un astfel de megapack poate fi pus în funcțiune. De la dată comandării până la punerea în funcțiune durează 6 luni, Tarnița-Lapușești poate dura până la 6 ani. Și pentru Tarnița va necesitae operare.
Experții în energie susțin însă că cea mai importantă ar fi o nouă strategie energetică care să fie un răspuns la actualele provocări aduse de schimbările climatice și conflictele de pe glob.
Dumitru Chisăliță: Invesții mai mari înseamnă tarife mai mari. Tarife mai mari înseamnă prețuri mai mari, dar principalul element care trebuie v[zut în acest moment este siguranța și securitatea alimentării cu energie. Prin abordare inteligență din punct de vedere hidroenegetic putem preveni inundații, alunecări teren, putem cumula apă.
Specialiștii mai susțin că realizarea unui sistem bazat exclusiv pe energia verde este nesigură și neeconomică.