Wikipedia a mai întâmpinat probleme din partea Kremlinului, cenzorii ruși amenințând-o de la începutul războiului ruso-ucrainean din 2014. Dar abia la sfârșitul anului 2023, odată cu apariția unor reclame strălucitoare în toată Moscova, a devenit clar un plan serios de înlocuire a sa. RuWiki, așa cum este cunoscut proiectul cenzorilor, este în mare parte o copie simplă a Wikipedia. Dar cele mai sensibile momente ale istoriei au fost omise sau rescrise, scrie The Economist.
Ideologii Kremlinului speră că milioane de ruși vor accepta acum aceste noi versiuni ca fiind adevărul.
Proiectul RuWiki ar putea fi numit Orwellian, dacă autorul britanic nu ar fi fost el însuși cenzurat ocazional. De exemplu, la rubrica „1984” se omite descrierea Ministerului Adevărului al lui Winston Smith, unde sunt „corectate” înregistrările istorice (deși slujba lui Smith este menționată în altă parte). În alte locuri, autorii RuWiki își croiesc drum prin zonele sensibile ale ideologiei putiniste: drepturile LGBT, sexul oral, istoria sovietică și războiul din Ucraina.
Atrocitățile comise de Rusia la Bucea, în apropiere de Kiev, în 2022, sunt reimaginate ca o „campanie de dezinformare ucraineană și occidentală”. Herson, un oraș ucrainean distrus de bombele rusești, este menționat fără niciun cuvânt despre război. Execuția a aproape 22.000 de ofițeri polonezi la Katin, în 1940, este rescrisă pentru a pune la îndoială documentele de arhivă care dovedesc că a masacrul a fost comis de serviciile secrete sovietice. Nu există nicio mențiune despre „Putin huylo!”, un cântec disprețuitor la adresa președintelui rus, auzit pentru prima dată în galeriile de fotbal ucrainene în 2014. Și toate referirile la liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a fost ucis în închisoare în februarie 2024, sunt modificate pentru a-l descrie drept un simplu „blogger”.
O analiză a proiectului de către Mediazona, o organizație media rusă independentă, arată că marea majoritate a noilor editări sunt efectuate în orele de lucru din timpul săptămânii. Aceștia consideră că echipele de redactori plătiți fac editările, spre deosebire de modelul de voluntariat al Wikipedia.
Versiunile anterioare ale site-ului RuWiki ofereau mai mult libertate în privința editării și istoricului editărilor. La sfârșitul anului 2023, fuseseră șterse 158.000 de semne dintr-un text original Wikipedia despre drepturile omului în Rusia. Un articol despre „libertatea de exprimare în Rusia” fusese redus cu 205.000 de semne. Articolul privind „cenzura” era, de asemenea, cu 71.000 de semne mai scurt. Dar versiunile recente ale site-ului ascund astfel de statistici, probabil din cauza publicității negative în mass-media.
În ciuda dezacordurilor de lungă durată, autoritățile ruse nu au inclus încă Wikipedia pe lista neagră, așa cum au făcut cu zeci de alte mijloace de informare în masă. Pentru moment, cele două există una lângă alta. Dar investițiile masive în RuWiki sugerează că zilele Wikipedia sunt numărate. Serghei Leschina, un membru al echipei inițiale a Wikipedia rusești, care a plecat în 2015 în urma unor încercări anterioare de cenzură, spune că Kremlinul vede astfel de resurse ca pe niște cărămizi într-un zid în stil chinezesc în jurul adevărului.
Internetul rusesc este curățat încet de site-urile străine, a spus el, iar motoarele de căutare locale și modelele IA vor fi în curând obligate să acorde prioritate noii istorii false. „Internetul rusesc nu este încă structurat ca cel chinezesc”, spune el, „dar aceasta este direcția în care ne îndreptăm, cu viteză”.