China a anunţat vineri că desfăşoară exerciţii militare comune navale şi aeriene cu Rusia în partea de sud a teritoriului chinez, după un summit NATO la care Japonia, ţară nemembră a acestei organizaţii, a transmis că se vede tot mai ameninţată de strângerea relaţiilor ruso-chineze, relatează AFP.
Programul de exerciţii militare „Joint Sea-2024” va dura până la jumătatea lunii iulie şi se desfăşoară în zona oraşului Zhanjiang din provincia Guangdong, a declarat Ministerul Apărării chinez.
Potrivit acestuia, aplicaţiile militare aflate în desfăşurare urmăresc „să demonstreze determinarea şi capacităţile ambelor părţi de a face faţă în comun ameninţărilor la adresa securităţii maritime şi de a menţine pacea şi stabilitatea globală şi regională”.
De asemenea, mai afirmă acelaşi minister, exerciţiile „vor permite aprofundarea parteneriatului strategic global de coordonare dintre China şi Rusia pentru noua eră” şi se desfăşoară în conformitate cu planul anual de angajament militar al Beijingului şi Moscovei.
Un avion Sukhoi Superjet s-a prăbuşit în Rusia. La bord se aflau membrii echipajului, fără pasageri
Un avion de pasageri Sukhoi Superjet SSJ-100 s-a prăbuşit vineri la sud-est de capitala rusă Moscova în timpul unui zbor-test fără pasageri, la bord aflându-se doar trei membri ai echipajului, presupuşi decedaţi în urma accidentului, relatează agenţiile ruse de presă, citate de AFP şi Reuters.
Acest anunţ vine în aceeaşi săptămână în care a avut loc la Washington un summit aniversar al NATO, unde aliaţii şi-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi în plus au salutat cooperarea sporită cu partenerii din zona Asia-Pacific pentru susţinerea Ucrainei.
În acelaşi timp, NATO a acuzat China că a devenit o susţinătoare decisivă a industriei militare ruse prin furnizarea către aceasta a unor produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, în special produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică.
În replică, Beijingul a cerut NATO să înceteze „incitarea la confruntare” între blocuri şi a avertizat această organizaţie că „va suferi consecinţele” dacă va considera China „un inamic ipotetic”, într-un răspuns dur faţă de afirmaţii ale secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
După ce acesta din urmă a descris China la summitul NATO drept o „provocare sistemică” pentru securitatea globală, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a catalogat declaraţiile lui Stoltenberg ca fiind „iresponsabile şi provocatoare” şi de asemenea impregnate de „părtinire ideologică” şi de o „mentalitate de tip Război Rece”.
Japonia a susţinut vineri că activităţile militare comune ale Chinei şi Rusiei în apropierea teritoriului său constituie o „îngrijorare serioasă din punctul de vedere al securităţii naţionale”.
China a mai efectuat recent exerciţii militare comune şi cu Belarus, ţară aliată Rusiei, exerciţii desfăşurate la graniţa de est a NATO.