E gustoasă, sănătoasă și nu foarte greu de gătit. Asta spun fermierii despre carnea de vită, destul de puțin consumată de români. Ca să-i ajute să-și schimbe preferințele, crescătorii de vaci le-au oferit gratuit preparate culinare delicioase celor care au fost la Zilele Bălţatei Româneşti, sărbătoare care promovează această rasă autohtonă.
Fermierii garantează pentru frăgezimea cărnii de mânzat de Bălțata Românească. Secretul stă în momentul în care are loc sacrificarea animalelor – la maximum 24 de luni. Până atunci, vițeii sunt îngrășați, pentru a ajunge la aproape 800 de kilograme.
Nenumărate preparate au fost servite, gratuit, celor care s-au oprit ieri pe Valea Râşnoavei, la evenimentul „Zilele Bălţatei Româneşti”. Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, dar fermierii încearcă să le schimbe preferințele.
În țară sunt aproape 7.000 de ferme în care e crescută Bălțata Românească. Agricultorii s-au unit în asociații și au chiar o cooperativă prin care își vând produsele, inclusiv online.
Această rasă e foarte apreciată, atât pentru producția de carne, cât și pentru cea de lapte.
Fermierii promovează carnea de Bălțata Românească și la nivel internațional.