Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost realeasă președinte al Parlamentului European

România are doi vicepreşedinţi în noul Parlament European: Victor Negrescu şi Nicu Ştefănuţă. Iar Roberta Metsola a fost realeasă în funcția de președinte.

Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost realeasă președinte al Parlamentului european cu 699 de voturi.

Ursula von der Leyen i-a transmis felicitări pentru realegerea în fruntea Parlamentului European: Leadership-ul și pasiunea dvs. pentru Europa sunt mai necesare ca niciodată.

În deschiderea şedinţei, cei 720 de eurodeputaţi au ascultat imnul Uniunii Europene, interpretat de un cvartet de coarde.

Ulterior, a început procedura de alegere a preşedintelui Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate, funcţie pentru care candidează eurodeputatele Roberta Metsola (PPE, Malta) şi Irene Montero (grupul Stângii Europene, Spania). Cele două candidate au avut câte o intervenţie în care şi-au prezentat priorităţile.

Roberta Metsola – Malta –  din partea PPE, a făcut apel la reducerea birocrației, aplecarea asupra nevoilor reale ale europenilor, consolidarea standardelor de integritate și continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Doresc să vă rog să-mi acordaţi încrederea şi votul pentru a continua pentru încă doi ani şi jumătate. Va trebui să venim cu legi de care cetăţenii UE au nevoie. În acest mandat, am înţeles că viitorul este orice altceva decât un dat previzibil. David Sassoli a pus demnitatea oamenilor înaintea oricărui alt obiectiv. Am promis atunci că îi voi onora moştenirea şi astăzi reînnoiesc acest legământ”, a spus Metsola, potrivit Agerpres.

Potrivit eurodeputatei malteze, Parlamentul European nu trebuie să se teamă să aducă schimbarea, iar în acest context parlamentarismul trebuie să fie consolidat. ”Nu putem accepta ca rolul nostru de europarlamentari să fie diluat”, a accentuat ea.

De asemenea, Roberta Metsola s-a pronunţat pentru reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor, dar şi pentru consolidarea standardelor de integritate în PE, o instituţie în care toţi membrii trebuie să fie complet răspunzători.

Nu în ultimul rând, Metsola a ţinut să sublinieze importanţa continuării sprijinului UE pentru Ucraina, ţară care din februarie 2022 este ţinta unei agresiuni neprovocate şi nejustificate din partea Rusiei.

Contracandidata sa este Irene Montero – Spania – din partea grupului Stângii Socialiste a criticat poziţia UE faţă de războiul din Ucraina, susţinând că ”popoarelor Europei li se impune un consens în favoarea războiului, aşa cum în urmă cu 15 ani li s-a impus să accepte măsurile de austeritate” în contextul crizei economice de atunci.

Eurodeputata spaniolă s-a pronunţat pentru consolidarea drepturilor sociale şi pentru garantarea drepturilor persoanelor LGBTI.

Referitor la migraţie, Montero a spus că politica în acest domeniu nu se poate baza pe ideea că migranţii sunt o ameninţare pentru Europa.

În opinia sa, singura soluţie pentru stoparea ”fasciştilor este Stânga europeană”, ea estimând că ”politicile neoliberale aştern covorul roşu pentru fascişti”.

Distribuie știrea