Culturile de floarea soarelui și de porumb sunt grav afectate de caniculă și secetă. Pentru a strânge de pe câmp ce se mai poate, fermierii din Olt au început treieratul la floarea-soarelui. Cum prețul de valorificare este sub 2 lei pe kilogram, oamenilor nu le rămâne decât să spere că pagubele nu-i vor duce la faliment.
Micii fermieri din Olt au intrat cu combinele în lanurile de floarea-soarelui mult mai devreme decât în anii trecuți.
Este și cazul lui Gabriel Croitoru din comuna Brastavățu, care a început treieratul celor 30 de hectare semănate în primăvară cu floarea-soarelui. Producția obținută este extrem de mică, iar fermierul nu știe dacă își va acoperi cheltuielile.
Gabriel Croitoru, fermier din Brastavăţu, jud. Olt: Vom vedea la final. Este prima zi, am avut una de probă și să sperăm că va fi bine. Față de anul trecut cred că este cu jumătate mai slab, dacă nu mult mai mult de jumătate. Este un an foarte greu.
Ion Drăgoi, director, Direcţia Agricolă Judeţeană Olt: Nu reușesc fermierii să-și acopere cheltuielile, pentru că am înțeles că e cam 1,8-1,9 lei, până în 2 lei kg de floarea soarelui.
La porumb este și mai rău. Fermierii le-au comunicat autorităților că toate culturile sunt compromise. Situația terenurilor calamitate va fi transmisă către Ministerul Agriculturii, de la care se așteaptă ajutor.
Ion Drăgoi, director, Direcţia Agricolă Judeţeană Olt: Avem în jur de 1500 de cereri până acum. Pot depune cererile până pe 21 noiembrie, la culturile înființate în primăvară.
Fermierii susțin că 2024 este cel mai prost din ultimii 30 de ani, iar prețurile extrem de mici la cereale îi duc în pragul falimentului.