Comandament de urgență, în energie, la Guvern. Se caută soluții pentru evitarea unei avarii majore

Comandamentul de urgență pentru energie s-a reunit azi la Guvern. Din cauza caniculei, românii au consumat mai mult curent decât de obicei și a fost nevoie să fie repornite termocentrale pe cărbune pentru a se evita avarii majore. Premierul a cerut azi creşterea producţiei de energie, în timp ce furnizorii au avertizat că instalaţiile sunt vechi şi e nevoie de investiții de 10 miliade de euro.

În ședința comandamentului de urgență, premierul a cerut creșterea producției de energie. Totodată, experților de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei le-a solicitat să analizeze cum se formează prețul pentru a nu creşte excesiv facturile.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: De astăzi o să mai scadă temperaturile. Am reușit printr-o coordonare să depășim acest moment critic. Trebuie să schimbăm și ritmul și să fim mult mai țintiți pe anumite investiții.

Furnizorii au cerut sprijinul Executivului pentru că muncitorii să poată intră mai ușor pe proprietățile private atunci când trebuie să intervină la o avarie. Ei spun că e nevoie de investiții de 10 miliarde de euro pentru a moderniza rețelele prin care se face alimentarea cu energie electrică.

Daniela Dărăban, director, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: O să fie un impact în tarif, pentru că triplăm investițiile și banii se iau din mediul privat. Impactul este 5 bani pe Kw oră în 2030. Există riscul unor pene majore de curent? Canicula aduce această problema. Din estimările noastre vor mai urma săptămâni cu temperaturi foarte mari.

Potrivit unor surse, ministrul Energiei ar vrea să renegocieze termenele pentru decarbonizare și închiderea minelor. În contextul actual, România nu și-ar permite permite închiderea minelor de pe o zi pe alta. Chiar și un an de amânare ar ajuta.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Am ajuns astăzi să tragem de fiecare mW pe care îl avem la dispoziție pentru că timp de zeci de ani statul român din păcate nu a investit în sistemul energetic. În zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcțiune echipamente de acum zeci de ani pentru a putea strânge zeci de mW sute de MW.

Experții în energie spun că e important că infrastructură să fie modernizată și chiar înlocuită.

În ultimul an, România a atras 13,6 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili pentru modernizarea sistemului energetic.

Distribuie știrea