JO2024: Interviu cu dirijorul Cristian Ciucă: „Este o emoție foarte puternică să auzi imnul României”

Fondatorul corului Crescendo și al ansamblului instrumental din Paris, dirijorul Cristian Ciucă, vorbește despre Jocurile Olimpice și rolul pe care sportul îl are asupra muzicienilor.

Dirijorul Cristian Ciucă trăiește la Paris de 35 de ani dar se întoarce des în România pentru a susține concerte.

Ciucă a găsit un mod inedit de a îmbina muzica cu sportul.

„Sing and fit se referă la a cânta și a face sport într-un fel de seminar, un fel de stagiu. Asta s-a dezvoltat foarte mult aici, în Franța. Eu am fost fondatorul și organizatorul prima dată. Am mers cu el și în România și în Italia și peste tot. Despre ce este vorba: Un om de artă, un cântăreț are nevoie să fie în formă fizică bună ca să cânte. Eu m-amn gândit că ne trebuie o încălzire de fiecare dată când mergem la o competiție. De multe ori, muzicienii neglijează asta. Noi suntem, de fapt, ca niște sportivi de mare performanță, pentru că suntem muzicieni de mare performanță și cântăm cu corpul nostru. (…) Mie îmi place să merg foarte mult pe jos, cel puțin 6-8 km pe zi, pentru că doctorul mi-a spus că dacă vreau să rămân să dirijez și mâna să nu tremure, trebuie să fiu un om activ.”, a spus Cristian Ciucă.

Dirijorul a vorbit despre emoțiile pe care le simte atunci când aude imnul național cântat pentru sportivii români:

“Este o emoție foarte puternică să auzi imnul României. Când a fost Campionatul European de Fotbal, prietenii mei îmi spuneau: «Dar ce imn frumos aveți și ce frumos cântă toți românii în tribune!». Hai România! Le urez mult success tuturor sportivilor. Ei sunt într-un fel artiști. Sunt pe scenă, ne uităm la televizor și la anumite sporturi admirăm arta cu care ei fac sport”.

Un interviu realizat de jurnalistul TVR Tudor Furdui.

Distribuie știrea