Cine e vinovat pentru mirosurile pestilenţiale din Chitila. Oamenii trimit zilnic zeci de sesizări

Locuitorii Chitilei, oraş la marginea Capitalei, se plâng de mirosurile pestilenţiale care vin de la o staţie de tratarea a deşeurilor. Acolo  se sortează  lunar cel puţin 10.000 de tone de gunoaie strânse din Bucureşti . Astfel de situaţii sunt comune pentru majoritatea localităţilor din jurul Capitalei, unde oamenii au protestat  în stradă faţă de poluarea creată de gropile de gunoi.

Revolta locuitorilor din Chitila a căpătat forma petiţiilor online. Într-o zi sunt trimise peste 2o de sesizări. Acestea indică drept sursă a mirosurilor insuportabile o staţia de sortare şi tratare a deşeurilor, situată în satul învecinat, Rudeni.

Garda de Mediu Ilfov a trimis Ştirilor TVR un comunicat în care se arată că „Operatorul economic nu a luat toate măsurile de reţinere la sursă a poluanţilor, inclusiv de protecţie a vecinătăţilor împotriva antrenării deşeurilor uşoare de vânt. De asemenea, nu se igienizează în permanenţă platformele utilizate, fiind şi aceasta o altă sursă de miros, precum şi stocul mare de deşeuri care emană mirosuri dezagreabile”.

În schimb, firma scoate în evidenţă propriile obstacole întâmpinate în acest an.

Directorul firmei de gestionare a deşeurilor Chitila, Răzvan Catană: Ne-au dat  nişte măsuri. Au venit de două ori. Am îndeplinit măsurile respective. Au spus iniţial, când au fost, să eliberăm căile de acces, că era deşeul stocat temporar, într-o cantitate mai măricică. Pe partea aceasta ne-am lovit şi de problema cu SGR. S-a implementat anul asta. Reciclatorii nu prea mai vor marfa în urma sortării. Lucrează direct cu SGR. De asta se acumulează stocuri, baloţi, spaţiu. Dar am eliberat tot.

Chitila nu e unicul punct nevralgic pe harta problemelor de mediu din judeţul Ilfov. În acest an locuitorii din Corbeanca,  Tunari, Baloteşti, Mogoşoaia şi Buftea au ieşit în stradă, protestând faţă de focarele care le otrăvesc şi aerul şi apa.

Ţara noastră şi-a asumat, prin PNRR, că până în 2026 să rezolve problema gestionării deşeurilor. La sfârşitul anului trecut, România a fost amendată cu 1,5 milioane de euro și penalități de peste 18.O00 de euro/zi pentru că nu a închis mai mult de 30 de gropi de gunoi.

Distribuie știrea