Tot mai puțini tineri sunt interesați de Facultatea de Farmacie. În toată țara abia s-au ocupat locurile de la buget

Meseria de farmacist nu prea mai are căutare. O demonstrează cifrele de la admiterea din iulie, dar și interesul scăzut din ultimii ani. În toată țara abia s-au ocupat locurile de la buget. La Iași au fost cei mai puțini interesați de această specializare, unde mai sunt locuri chiar și fără taxă. Asta poate și pentru că, de mai mulți ani, la Iași nu mai pot fi deschise noi farmacii, fiind județul cu cele mai multe din țară.

Roxana Costaş, jurnalist TVR Iaşi: Interesul tinerilor pentru Facultatea de Farmacie a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca anul acesta concurența să fie de 0,5 candidați pe un loc. Practic, nici locurile de la buget nu au fost ocupate.

Marian este farmacist de 11 ani. Când a dat admiterea la Facultatea de Farmacie, concurența era de 5 pe un loc.

Marian Sorohan, farmacist: Concurența e foarte scăzută și aparent nu mai e interes pentru această profesie, pentru că nu se încurajează latura frumoasă a acestei profesii.

Ramona și Marian fac o echipă și la job, și în viața reală. Lucrează într-o farmacie care are și laborator în care prepară medicamente. Este lucrul care, explică Ramona, face diferența între simpla vânzare de medicamente și arta profesiei de farmacist.

Ramona Sorohan, farmacistă: Îmbinăm prepararea și eliberarea către pacient ca să oferim ce e potrivit pentru oameni.

Județul Iași are cele mai multe farmacii din țară, după Capitală. Sunt peste 400, dintre care 250 doar în municipiu.

Președinta Colegiului Farmaciștilor susține însă că studiile farmaceutice oferă numeroase posibilități de angajare.

Gabriela Tătărângă, preşedinte, Colegiul Farmaciştilor Iaşi: Profesia de farmacist nu se rezumă doar la farmacia comunitară. Paleta de oportunități e foarte largă, dar nu e suficient cunoscută de viitorii absolvenți de liceu. Pot lucra în multe instituții și depozite.

Citește și: Emoții la admiterea în facultate. 17 candidaţi pe loc la Automatică şi Calculatoare şi 19 la Psihologie

Nici la Timișoara nu sunt mulți doritori să studieze Farmacia. Abia s-au ocupat locurile cu predare în limba română de la buget.

Octavian Creţu, rector, UMF Victor Babeş Timişoara: Din păcate, la Farmacie, la seria de franceză, ne vom ocupa doar jumătate din locuri, iar la cea de engleză, nou deschisă, sperăm să facem o grupă.

La Craiova, în schimb, au fost mai bine de trei candidați pentru un loc la Farmacie. Și rămâne unul dintre puținele orașe din țară unde mai e concurență la această specializare.

Conf. univ. dr. Ionela Belu, prodecan, Facultatea de Farmacie, UMF Craiova: Am ajuns la 3,56 pe loc bugetat. În ultimii ani, într-adevăr, s-a observat la nivelul tuturor facultăților de farmacie un trend descendent.

Cele 30 de locuri la buget au fost ocupate, iar pentru cele 55 de locuri la taxă, candidații mai pot depune dosarele până pe 30 iulie. Durata studiilor este de cinci ani, iar taxa este de 10.000 de lei pe an.

Citește și: Examen de admitere la Facultatea de Drept din Bucureşti. Concurența, cea mai mare din ultimii 15 ani

Distribuie știrea