Rusia îi va elibera pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan, ca parte a unui schimb major de prizonieri cu SUA, potrivit unor surse, notează Bloomberg.
Cei doi bărbați, încarcerați în Rusia pe baza unor acuzații de spionaj pe care SUA și ei le neagă, sunt în drum spre destinații din afara Rusiei. SUA și aliații săi vor preda Rusiei prizonierii pe care îi dețin în cadrul acordului, au declarat respectivele surse, solicitând anonimatul pentru a discuta despre aspecte care nu sunt încă publice.
Kremlinul îl eliberează, de asemenea, pe disidentul Vladimir Kara-Murza ca parte a acordului, a declarat un oficial european sub rezerva anonimatului. Activist cu dublă cetățenie ruso-britanică, Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, a fost un militant perseverent împotriva regimului președintelui Vladimir Putin și a fost condamnat în aprilie anul trecut la o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare pentru trădare și alte acuzații pentru că a criticat invazia Rusiei în Ucraina.
Alte detalii privind schimbul nu au fost disponibile deocamdată. SUA au purtat discuții îndelungate pentru a obține eliberarea lui Gershkovich și Whelan, care au fost desemnați de Departamentul de Stat drept deținuți pe nedrept.
În iunie, Putin a declarat că serviciile de informații ruse și americane sunt în contact și că administrația președintelui Joe Biden ia măsuri ferme pentru a obține eliberarea lui Gershkovich.
La începutul acestui an, Rusia a susținut că era aproape de un acord pentru un schimb care i-ar fi inclus pe Gershkovich, Whelan și liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, înainte de moartea acestuia din urmă în februarie într-o colonie penitenciară din regiunea arctică. În săptămânile care au urmat morții celui mai proeminent critic al lui Putin, un oficial occidental a confirmat că au avut loc discuții, dar a negat că un acord ar fi iminent.
Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în luna martie a anului trecut în timp ce efectua un reportaj în orașul Ekaterinburg din Urali și acuzat de spionaj pentru CIA. El și ziarul au respins acuzațiile.
El a fost condamnat luna trecută la 16 ani de închisoare, fiind prima dată de la Războiul Rece când Rusia a judecat un reporter american pentru spionaj.
CITEȘTE și Planul final al lui Aleksei Navalnîi de a-i provoca „daune maxime” lui Vladimir Putin