Casa Albă: Nu s-au dat bani în schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident. Printre cei eliberați se numără și opozantul Vladimir Kara-Murza

Nu s-au dat bani în cadrul celui mai mare schimb de deţinuţi între Est şi Vest de la sfârşitul Războiului rece, a declarat joi consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, citat de Reuters.

Sullivan a adăugat că niciuna dintre sancţiunile impuse Rusiei nu a fost relaxată pentru a facilita acest schimb de deţinuţi.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că schimbul a fost „un succes diplomatic” şi a mulţumit aliaţilor Washingtonului pentru „deciziile lor îndrăzneţe şi curajoase”.

„Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aliaţii noştri”, a spus el, adăugând: „Ziua de astăzi este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să avem prieteni în această lume”.

La rândul său, NATO a salutat joi eliberarea deţinuţilor de către Rusia, ca parte a unui schimb important cu ţări occidentale, asigurând că acordul a fost negociat de membri ai Alianţei, potrivit AFP.

„Salutăm eliberarea mai multor deţinuţi din Rusia astăzi. Acordul care a condus la eliberarea lor a fost negociat cu cooperarea mai multor aliaţi din NATO”, a explicat o purtătoare de cuvânt, Farah Dakhlallah.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, epilogul de joi este rezultatul „mai multor luni” de negocieri între serviciile secrete germane (BND), CIA, guvernul american şi Kremlin.

Eliberarea lui Vadim Krasikov, un presupus agent rus încarcerat în Germania pentru asasinarea unui fost comandant separatist cecen la Berlin în 2019, a fost una dintre principalele condiţii impuse de Kremlin pentru a se ajunge la acest acord.

Joi, în Turcia, Rusia şi Occidentul au făcut schimb de 26 de cetăţeni, inclusiv jurnalistul american Evan Gershkovich, în cadrul celui mai important acord de schimb de deţinuţi de la sfârşitul Războiului Rece.

Într-un comunicat, Kremlinul a mulţumit guvernelor străine care au contribuit la schimb şi a indicat că Putin semnat decretele de graţiere pentru Evan Gershkovich, Paul Whelan, Oleg Orlov, Lilia Ceanîşeva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin, Aleksandr Skocilenko, Alsu Kurmaşeva, Andrei Pivovarov, Vadim Ostanin, Demuri (Dieter) Voronin şi Kevin Lick.

Serviciile de informaţii turce au „efectuat la Ankara cea mai mare operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima perioadă”, a declarat preşedinţia turcă, adăugând că aceasta a implicat „26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)”. 

Distribuie știrea