Barcă medievală, expusă în premieră la Palatul Culturii din Iași

”Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în râul Moldova, în august 2018, poate fi admirată acum la Palatul Culturii din Iaşi. Exponatul are aproape 500 de ani vechime şi va fi clasat în patrimoniul național, categoria tezaur.

Barca a fost descoperită întâmplător de câțiva localnici din satul Soci, comună ieșeană Miroslovești. Ambarcațiunea a fost construită prin scobirea unui singur trunchi de plop și are aproape 9 metri lungime.

Senica Țurcanu, şefa Muzeul de Istorie a Moldovei, CMNM Iaşi: Este un noroc pentru noi că a ajuns în stare atât de bună de conservare până astăzi. A stat în noroi, a stat pe malul apei și neavând oxigen nu a putut să se degradeze. să știți că sunt foarte rare cazurile de acest gen.

Imediat după scoterea ei din apă, barcă a ajuns în Centrul de Conservare şi Restaurare de la Complexul Muzeal Moldova din Iaşi. Specialiștii au avut nevoie de şase ani să o pregătească pentru expunerea în muzeu.

Este cea mai mare ambarcațiune de acest fel descoperită pâna acum în regiunea Moldovei oi printre primele cinci din spațiul cultural românesc.

Andrei Apreotesei, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași: După o conservare bine meritată, după o stabilizare a temperaturii și a umidității o putem expune în premieră publicului. Vorbim de o piesă de excepție, e o monoxilă, practic o ambarcațiune creată dintr-un singur trunchi de copac.

Specialiștii ieșeni cred că monoxilă a făcut parte dintr-un pod plutitor folosit în secolele XVI – XVII pentru traversarea râului Moldova, principala axă de comerț la acea vreme.

Distribuie știrea