Înțepături între PNL și PSD pe măsurile fiscale anunțate de ministrul Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor a transmis că e nemulțumit de felul în care, spune el, îi sunt răstălmăcite cuvintele și că măsurile pe care vrea să le ia Guvernul pentru a ține deficitul sub control nu trebuie batjocorite. Partenerii de guvernare de la PSD i-au răspuns imediat – un ministru poate face politică în afara orelor de program. În tot acest timp, experții din Ministerul Finanțelor iau în calcul să limiteze cheltuielile în instituțiile statului, pentru a face economii.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor le-a răspuns celor care au criticat măsurile pe care le-a propus pentru a aduna mai mulți bani în vistieria statului. El a transmis că e în căutarea unor soluții pentru a încasa la buget datorii de 175 de miliarde de lei. Ia în calcul să prelungească măsura prin care instituțiile vor avea o limită pentru cheltuieli.

MARCEL BOLOȘ, ministrul Finanțelor: (n.r., întrebare: Se va pune o limită de cheltuieli pentru ministere și instituțiile din administrația centrală?) Lucrul acesta, după cum știți, am sarcină din partea coaliției de guvernare, până la 1 septembrie să vin cu acest plan.

Marcel Boloș a transmis că eforturile pe care le face acum Guvernul nu trebuie batjocorite de interesele meschine ale unora care se doresc a fi oameni de stat. Partenerii de guvernare de la PSD au răspuns atacului.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD: Cred că s-a referit, când a vorbit de prezidențiale, la domnul Ciucă. Se apropie campania prezidențială, poate că domnul Boloș vrea să facă și un demers politic. Politica partizană se face din asemenea funcții în afara orelor de program.

În primele cinci luni, deficitul înregistrat a fost de 60 de miliarde de lei, adică 3,4% din PIB. Veniturile totale au însumat 275 de miliarde de lei în prima jumătate a anului 2024. Experții Comisiei Europene estimează că la finalul anului deficitul bugetar va ajunge la 6,9% din Produsul Intern Brut, astfel că Guvernul pregătește un pachet de măsuri fiscal bugetare pentru a-l ține sub control.

ADRIAN NEGRESCU, analist economic: Sunt foarte multe probleme în modul în care statul încasează banii de la firme și de la persoane fizice. De ce avem acest proces mare de neîncasare? Pentru că o bună mare parte din economie funcționează, din păacate, la gri, dacă nu chiar la negru. Se fac în continuare afaceri multe fără plata taxelor, mai ales în domeniul serviciilor, în domeniul bunurilor accizabile.

Oamenii de afaceri spun încă o dată că au nevoie de predictibilitate. Pe 26 august vor fi ultimele discuții cu aceștia despre CNP-ul fiscal.

STERE FUDULEA, secretarul general al CNIPMMR: Solicităm dezbateri ample, pregătirea sistemului digital astfel încât să fie operaționale și să nu facem experimente pe mediul de afaceri. (n.r., În privința taxelor și a impozitelor ce nu ați accepta?) În primul rând o altă modificare a impozitului pe venit, să vedem modificări pe impozitarea forței de muncă.

La finalul lunii, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta pachetul de măsuri fiscale ce vor fi aplicate din ianuarie 2025.

Distribuie știrea