Nu îi vedem, nu îi cunoaștem, dar muncă lor contribuie la asiguranţei în zona Mării Negre. Vorbim despre scafandrii Forțelor Navale Române. Ei ajung la adâncimi de zeci de metri, în timpul misiunilor de căutare, identificare și neutralizare a pericolelor. Sunt pregătiți să intervină oriunde sunt solicitați, la misiuni în țară, dar și în străinătate. Iar de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, activitatea lor s-a intensificat.
Hotărâți, fără urmă de reținere, scafandrii Forțelor Navale Române se antrenează constant: fac salturi din ambarcațiuni și se scufundă la adâncimi de zeci de metri, în funcție de misiune.
Ei sunt luptătorii care intervin în cazul apariției unui pericol. Îl identifică și îl neutralizează în condiții de siguranță. Bogdan are 26 de ani si de doi ani este scafandru. A învățat să își depășească limitele cu fiecare zi.
Locotenent Bogdan Drimuș locțiitor comandant detașament din secția Scafandri de luptă EOD: Ai parte de adrenalină. Am participat la aproximativ șapte, opt misiuni internaționale. În cadrul misiunii pot apărea foarte multe situații neprevăzute și trebuie să ne putem adapta asupra acelor probleme pe care le putem întâlni sub apă. Se spune că, costumul de scafandru nu are grade sub apă. Toate misiunile mi-au rămas în suflet pentru că în fiecare misiune am avut ceva de învățat.
Nimic nu se face la întâmplare pe timpul misiunilor. Scafandrii acționează cu discreție, pentru ca pericolele să fie eliminate în cel mai sigur mod si fara ca ei sa fie observati. Echipamentul nu creează bule și nici sunete.
Locotenent Bogdan Drimuș locțiitor comandant detașament din secția Scafandri de luptă EOD: În principiu îl folosim pentru a interveni asupra minelor cu influență acustică. Adică cele care sunt influențate de zgomotul produs de scafandru sub apă sau de zgomotul navelor.
În timpul misiunilor, scafandrii de luptă ai Forțelor Navale Române comunică din priviri și prin semne. Cunosc tehnici complexe de supraviețuire și fac față celor mai dificile tipuri de misiuni.
Sergent Andrei Câmpeanu instructor în cadrul cursului de pregătire și antrenare scafandri de luptă din cadrul Centrului 39 Constanța: Mediul acvatic nu este mediul nostru natural. Este un mediu ostil. Ce calități ar trebui să aibă un tânăr, care alege această profesie? În primul rând ar trebui să fie perseverent, ar trebui să aibă o voință excepțională, o pregătire fizică foarte bună, o condiție medicală foarte bună și, desigur, inteligență. Ne trebuie inteligență în acest domeniu, deoarece avem multe provocări, lucrăm mult sub stres.
De la schimbarea situației de securitate din Marea Neagră, activitatea scafandrilor de luptă s-a intensificat. Participă la misiuni de cercetare, identificare și neutralizare a pericolelor precum minele marine.