BNR cere eliminarea facilităților fiscale. Până în 15 octombrie guvernul va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan pentru reducerea deficitului

Banca Naţională a României propune eliminarea treptată a facilităţilor fiscale pentru unele categorii de angajaţi. Această măsură ar contribui la reducerea cheltuielilor bugetare. În prezent, românii care lucrează în agricultură, construcţii, industria alimentară şi IT nu plătesc impozit pe venit decât peste un anumit prag. Până în 15 octombrie guvernul va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan pentru reducerea deficitului şi un întreg pachet de măsuri fiscal bugetare.

De la finalul anului trecut facilitățile angajaților din construcții, industrie alimentară și agricultură au fost limitate. Acum, nu plătesc impozit pe venit angajatii care câstigă sub 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depășesc această sumă sunt impozitați doar pentru partea din câștigul brut ce depășește 10.000 lei. Cu ochii pe măsurile fiscale pe care guvernul le pregătește în toamnă, experții Băncii Naționale a României au calculat impactul pe care acestea le vor avea asupra angajaţilor.

MUGUR ISARESCU – guvernatorul BNR: Renunțarea treptată la facilități cred că este o directie în care trebuie să meargă și înțeleg că guvernul actual așa gândește să vedem cum va gândi și guvernul viitor.

Reprezentanții mediului de afaceri nu văd cu ochi buni schimbarea.

Prin telefon, STERICA FUDULEA – IMM: Ce este important de știut este dacă eliminarea facilității vine la pachet cu o diminuare a impozitării pe forta de muncă. Va trebui să crească salariul brut pentru că ne asteptăm cu toții să păstrăm același net. Asta înseamnă că în aceste domenii vom înregistra pierderi.

Executivul pregăteste un pachet de măsuri fiscal bugetare pe care le va prezenta Comisiei Europene până în 15 octombrie. România va avea un acord pentru reducerea deficitului bugetar pe o perioadă de 7 ani.

În primele 6 luni ale acestui an, gaura de la buget a ajuns la 3,6% din PIB. Calculele experților Comisiei Europene arată că la finalul anului ar putea urca la 6,9%. Ministerul Finanțelor lucrează la un plan prin care vor fi reduse inclusiv cheltuielile bugetare.

MARCEL BOLOŞ – ministrul Finanţelor: Noi avem nevoie de această restructurare de cheltuieli publice, cum avem nevoie de o restructurare a sistemului de cheltuieli pentru companiile de stat și pentru companiile locale.

MARCEL CIOLACU – prim-ministrul României: Eu, la fel ca și anul trecut, nu mai accept să avem cheltuieli de dragul de a cheltui banii într-un „hei-rupism” fiindcă a venit sfârșitul anului. Fac analize.

Potrivit unor surse, luni premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu ministrul Finanțelor pentru a discuta despre reducerea deficitului bugetar.

Distribuie știrea