Cea mai mare navă de război construită în România, Fregata Mărășești, este a doua casă pentru echipajul de la bord. Dispune de un sistem de comandă și control modern și ocupa în flota noastră locul pe care îl avea distrugătorului Mărășești în perioada celui De-al Doilea Războiu Mondial. Și tocmai această tradiție pe care nava o duce mai departe îi determină pe marinarii militari de la bord să își dorească să fie mai buni profesioniști în fiecare zi. Exercițiile cu trageri de luptă la care participă îi maturizează și pe cei mai tineri dintre navigatori.
Teodor Leșnic are 24 de ani și se ocupă, la bordul fregatei Mărășești, cu monitorizarea navigației. Spune că e o misiunea dificilă, dar asta l-a făcut mai responsabil, l-a maturizat și l-a determinat să fie mai bun în fiecare zi.
A participat și la un concurs dedicat ofițerilor de cart unde a obținut locul al treilea.
Aspirant Teodor Leșnic ajutor comandant grup navigație și observare la bordul fregatei „Mărășești”: Am avut de parcurs, pe pase recomandate, o rută deja stabilită evitând în siguranță maximă țintele navale. Cel mai provocator, pentru mine, a reprezentat asimilarea volumului mare de informații într-un timp scurt. Încă lucrez la aspectul acesta. Până acum zic că mi-am dat silința și am reușit cu brio să îndeplinesc acest scop.
Menținerea în siguranță a navei se bazează pe comunicarea buna între membrii echipajului.
Noi, întregul echipaj, formăm o familie. Mărășești.
Claudiu Ardeleanu, operator statie radiolocație Fregata Mărășești: Întotdeauna trebuie să te bazezi pe camaradul tău. Sunt operator stație radiolocație. Monitorizăm țintele navale și aeriene din jurul navei. Le descoperim și le raportăm la comandă.
Fregata „Mărășești” este cea mai mare navă de război construită în România și poate interveni asupra țintelor aeriene, de suprafață sau submarine. Are un sistem modern de comandă, control și comunicare.
Exercițiile organizate periodic permit echipajului să fie pregătit și să reacționeze rapid în cazul unor amenințări.
Comandor Marian Toma, comandantul fregatei „Mărășești”: Este firesc să fie o dinamică continuă, iar cei cu experiență să îi poată învăța pe cei nou veniți astfel încât nava să poată îndeplini toate misiunile încredințate. Pentru noi, toate activitățile sunt importante. Sunt unele cu risc mai mare de periculozitate. Altele cu risc mai mic. Una dintre acestea fiind ieșirea anterioară în care am avut exerciții de antrenament în mare cu trageri de luptă, în care această navă a tras cu toate calibrele de la bord.
Construirea fregatei Mărășești a început în 1980, în Șantierul Naval Mangalia, iar 5 ani mai târziu era lansată la apă.
Fregata a luat locul Distrugătorului „Mărășești”, considerat „asul de treflă” în anii celui De-al Doilea Război Mondial, după ce a participat la bătălii decisive în Marea Neagră și la misiuni umanitare.