Festivalul benzilor desenate a început la Brașov. Temele sunt de inspirație istorică, iar ediția actuală pune accent pe legende. Pasionații de benzi desenate au ocazia să cumpere reviste de gen și mai ales să-i întâlnească pe artiști.
Sunt expoziții cu lucrări de benzi desenate dar și de grafică, sculptură și pictură, amenajate în Casa Sfatului.
Zilnic, artiștii grafici susțin ateliere pentru copii, sunt prezentări de carte și chiar întreceri în Piața Sfatului. În cadrul concursurilor de desenat contracronometru, graficienii trebuie să realizeze un personaj istoric, ales aleatoriu de spectatori.
Principalul concurs a fost însă cel al „Legendelor Istorice”. Pentru finală au fost selectate 27 de benzi desenate, trimise de autori din România, Polonia, Serbia, Croația, Macedonia de Nord și Bulgaria.
Unul dintre câștigătorii concursului e un veteran al benzii desenate românești, Vintilă Mihăescu, cu lucrarea „Muma lui Ștefan cel Mare”.
Există și o expoziție aniversară dedicată maestrului Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei.
Benzile desenate istorice românești au avut o perioadă de glorie până în anii 1990, apoi n-au mai trezit nici interesul fanilor, nici pe cel al artiștilor. Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov a reînviat acest gen artistic.
Benzile desenate pot ajuta la promovarea istoriei României și pot fi o sursă eficientă de educare școlară a copiilor, spun experții.